Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Háború, benzinárstop – mégis aránylag tartja magát a Mol

Talán legutóbb a koronavírus járvány kitörésekor, valamint az első hullám 2020 tavaszi kibontakozásának idején volt arra példa, hogy egy téma teljes mértékben uralja nemcsak a közbeszédet, de a tőzsdei mozgások többségét is. Ami akkor a koronavírus volt, az most sajnos az orosz-ukrán háború. A keleti szomszédunknál történő helyzet az irányadó szinte az összes jelentős részvényindex és egyedi részvény kapcsán. A magyar tőzsdét a legkevésbé sem kerüli el a vihar, a válságban leginkább érintett OTP és Richter jelentős zuhanást mutat be a BÉT-en. A második legnagyobb blue chip, a Mol azonban az olykor egyedi rossz hírek ellenére is kifejezetten jól tartja magát. Persze a kifejezetten jól tartás is csupán relatív erőt jelent, de érdemes megvizsgálni ennek az okait.

Kiváló jelentés után

A Mol már közzétette az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt a 2021 negyedik negyedévére vonatkozó gyorsjelentését. Több szempontból rekord számokat találhattunk az olajmulti jelentésében lévő adatsorokban. A 300 milliárd feletti tisztított EBITDA az elemzőket is meglepte, és a 110 milliárd feletti profitsor is igen jó hír lehetett a Mol részvényeseinek.

Szép számokat közölt a Mol, ez is erőt adhat a részvénynek most

Ráadásul szegmensenként vizsgálva is jó híreket közölt az olajcég, az upstream 163 milliárdos, a downstream 111 milliárdos EBITDA szintje mutatta a hagyományos kitermelési és feldolgozási szegmensek sikereit. A fogyasztói szolgáltatások eredményessége ugyanakkor csökkent a benzinárstop miatt, de nem akkora mértékben, hogy jelentősebb kihatással legyen a Mol egészének eredményére; eközben a legkisebb szegmens, a gázüzletág folytatta stabil működését.

Benzinárstop – a downstream is érintett lett

A kiváló gyorsjelentés mellett azonban negatív egyedi hírek is érkeztek a Mol számára. Ilyen volt az, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a megszokott kondíciókkal hosszabbítja meg a kormány május 15-ig a benzinárstopot. A fogyasztói szolgáltatások szegmenst tehát az idei első negyedév egészében és a második negyedév döntő részében is sújtja az intézkedés – bár már nem erre a szegmensre irányul a döntés egésze.

Nem jó hír a benzinárstop, de nem gyakorolt eddig eget rengető hatást a Molra (www.shutterstock.com)

Kiderült ugyanis tegnap, hogy mégsem teljesen ugyanúgy folytatódik a benzinárstop, mint a korábbi időszakban. Tegnap jött ki ugyanis a rendelet, melynek értelmében a nagykereskedelmi ár sem lehet több a benzin és a gázolaj esetében literenként 480 forintnál. Mindez csökkenti a benzinkutakat üzemeltetők problémáit, így már nem fordulhat elő a benzinértékesítésen veszteség. Ugyanakkor a nagykereskedelmi piac fontos szereplőjeként a Molt is érinti a változás, méghozzá a downstream üzletágban.

Háborús helyzet – általános piaci hangulat

Szemben a cikk elején említett OTP-vel és Richterrel, a Molnak nincs jelentős közvetlen kitettsége a háborús övezetben. Így az olajcég esetében leginkább az összecsapások áttételes hatásai azonosíthatók, ilyen például az általánosan rossz piaci hangulat. Ez kétségtelenül hatást gyakorol a Mol számára, az olajmulti részvényeit sem kímélik, amikor az elmúlt napokban látott szintű az eladói nyomás. Ráadásul a bizonytalansági tényező is nagy, nem tudni ugyanis, hogy valamilyen szankció, vagy későbbi gazdasági hatás nem érinti-e érzékenyen az energiapiacot, és ezen keresztül a Molt is.

Nem tudja magát teljesen függetleníteni a háborútól a Mol sem (www.shutterstock.com)

Pozitív vállalatspecifikus kép

A fentieket összefoglalva lehet véleményt mondani a mostani árfolyammozgásról. A legfontosabb és talán legérdekesebb tény, hogy a Mol árfolyama jelenleg a 2021-es záróértékei körül mozog, ez pedig azért kevés nagy részvényről mondható el jelenleg a magyar tőzsdét nézve. A fő ok az lehet, hogy alapvetően egy erős profittermelés zajlik a Molnál, mint a jelentés is megmutatta, és a befektetők amíg nincs közvetlen hatása a háborúnak, ezek szerint nem szabadulnak a papírjaiktól.

Egyéb tényező lehet az is, hogy az olajár viszont tovább szárnyalt az orosz támadás miatt, ami pedig az upstream szegmensnek kifejezetten üdvös. A finomítói marzsok esetében már valószínűleg kevésbé lehetünk optimisták, a januári adat (1,3 dollár/hordó) sem volt kifejezetten erős. Összességében mégis kijelenthető, hogy az olajcég jelenleg pénzgyárként üzemel a válság ellenére, és a mostani, esések egy részéből való kimaradásnak ez lehet a fő oka. Természetesen az óvatosság indokolt, hiszen egy még nagyobb eladói nyomás szinte biztosan nem hagyná érintetlenül a Molt sem.

https://www.penzcentrum.hu/auto/20220228/szintet-lep-a-benzinarstop-magyarorszagon-itt-a-kormany-friss-bejelentese-1122449

Címlapkép forrása: Shutterstock