Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

A vártnál gyengébb negyedévet zárt a Lucid

Az EV gyártó startup, a Lucid Motors a tegnapi tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves jelentését, amely az előzetesen vártnál gyengébben alakult. Ez volt az első olyan negyedév, amelyben az autógyártó már szignifikáns árbevételre tudott szert tenni. A több millió dolláros árbevétel azonban nem volt elég, a hétfői tőzsdezárást követően közel 15 százalékos mínuszba fordult a Lucid.

A Lucid 9.98 százalékos emelkedést követően 28.98 dolláron zárta a hétfői kereskedési napot, a tőzsdezárást követően azonban több mint 14 százalékos mínuszba fordult az EV gyártó startup árfolyama. A befektetők nagy bánatára az előzetesen vártnál gyengébb eredményeket közölt a Lucid, valamint a 2022-re vonatkozó iránymutatása is csalódást okozott a részvényeseknek.

A Lucid részvényenkénti 64 cent veszteségről számolt be, az autógyártó negyedik negyedéves árbevétele 26.4 millió dolláron alakult. A Wall Street-i elemzők előzetes várakozásai részvényenkénti 35 cent veszteségről, valamint 37 millió dolláros árbevételről szóltak. Az elemzők előzetesen 250 darab kiszállítással kalkuláltak, ezzel szemben 2021 negyedik negyedévében ennek mindössze durván a felét teljesítette a Lucid.

A Lucid tavaly október 30-án kezdte meg a legelső modellek kiszállítását. A Lucid első modellje a felsőkategóriás elektromos szedán, a Lucid Air. A modell listaára 69.900 dollárról indul, míg az Air csúcsverziója, a limitált számban gyártott Dream Edition 161.500 dollártól vihető haza. Ezért a pénzért a Lucid Motors 1080 lóerős teljesítményt és 520 mérföldes hatótávot ígér.

2022 kapcsán a Lucid az előzetesen vártnál gyengébb iránymutatást közölt. A Wall Street 20 ezer darab kiszállítást prognosztizált az idei év egészére vonatkozóan, ezzel szemben az autógyártó mindössze 12-14 ezer darab kiszállítást becsül.

A Lucid korábban arról számolt be, hogy a harmadik negyedév végén 13 ezer darab járműre érkezett foglalás. A legfrissebb beszámoló szerint ez a szám mára 25 ezer környékére gyarapodott.

A növekvő infláció, a kamatemeléssel kapcsolatos félelmek és az orosz-ukrán konfliktus következtében nehéz helyzetbe kerültek az innovatív startup vállalatok. A Lucid részvényei 23.84 százalékos mínuszban vannak idén, 57.75 dolláros mindenkori csúcsához képest pedig több mint 50 százalékkal alacsonyabban jegyzik a papírt.

Forrás: Barron’s