2024 október 03

Készültségben az orosz nukleáris erő – vajon a világháború szélén állunk?

Az Oroszország háborúskodása miatt példátlan gazdasági szankciókkal próbálják szétverni az ország gazdaságát, ezzel kedvüket véve a háború folytatásától. A hétvégén az orosz bankokat tovább szankcionálták, és elvágták őket a nemzetközi pénzügyi rendszertől. Néhányukat kizártak a SWIFT fizetési rendszerből, miközben lépéseket tettek, hogy megállítsák az orosz Központi Bankot a 630 milliárd dollárnyi devizatartalék felhasználásában. A szankciók tehát messze a legszigorúbbak, amelyeket Oroszország ellen eddig kiszabtak, mióta az ország a múlt héten betört Ukrajnába. A helyzet súlyossága azonban megkövetelte a mihamarabbi szigorításokat. Az ország növekvő pénzügyi és politikai elszigeteltsége már jelentős következményekkel jár a gazdaság számára.

(www.shutterstock.com)

Szédületes esésben az ország hivatalos pénzneme, krízishelyzetben az orosz gazdaság

Oroszország pénzneme, a rubel körülbelül 30 százalékkal esett vissza, a legutóbbi szankciók után, ezzel mélypontra kerülve.  Bár a hétfői kereskedés utolsó óráiban kissé helyreállt, a csökkenés még mindig nagymértékű. Erre válaszul az orosz jegybank sürgősségi döntést hozott és a kamatokat 9,5-ről, 20 százalékra emelték fel. A bank ideiglenesen blokkolta a külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok értékesítését is. Az orosz valuta eddigi összeomlása, illetve a további lehetséges csökkenése miatt hosszas sorok alakultak ki az ATM-ek előtt szerte az országban. Hétfőn a Központi Bank bejelentette, hogy a moszkvai értéktőzsde zárva tart.

(www.shutterstock.com)

Azonnali tűzszünet – megszülethet a megegyezés?

„Oroszország és Ukrajna tisztviselői befejezték a béketárgyalásokat, és visszatérnek fővárosukba további konzultációkra a tárgyalások második fordulója előtt,” mondta Mykhailo Podolyak, ukrán elnöki tanácsadó. Az ukrán elnöki hivatal szerint a fő cél az azonnali tűzszünet és az orosz csapatok kivonása. Ezen megbeszélések a háború ötödik napján jöttek. Helyi idő szerint hétfőn hajnalban robbantások hallatszottak Kijev fővárosában és a keleti nagyvárosban, Harkovban, közölték az ukrán hatóságok. Azonban hozzátették, hogy az orosz szárazföldi erők kísérleteit a nagyobb városi központok elfoglalására visszaverték. Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte a nukleáris erőket. Bár a diplomáciai fenyegetés elég egyértelmű volt, azonban a parancs megfogalmazása megzavarta a nukleáris szakértőket és a védelmi minisztériumokat, hogy pontosan mit is jelzett ezzel az orosz elnök.

(www.shutterstock.com)

Forrás: abc.net.au; dw.com

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com