Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Újabb elemző optimista a Tesla jövőjével kapcsolatosan

Pozitív tartományba fordultak pénteken a Tesla részvényei, miután Jairam Nathan a Daiwa Capital elemzője arról számolt be, hogy szerinte „újra itt az idő elkezdeni vásárolni Tesla részvényeket.” Az elemző hosszú idő után ajánlotta újra vételre a Teslát, az egyre növekvő benzinárak következtében több ember válthat elektromos autóra a közeljövőben.

A Tesla több mint 2 százalékos mínuszban is járt pénteken, végül 1.14 százalékos erősödést követően 809.87 dolláron zárta a részvény a múlt hét utolsó kereskedési napját. Csütörtökön az orosz támadás hírére több mint 8 százalékos mínuszba fordult a papír, 700 dolláros árfolyam mellett 6 hónapos mélyponton is járt a Tesla jegyzése. Ezt követően a csütörtöki kereskedési nap korai szakaszában látványosan felpattant a technológiai szektor, természetesen a Tesla sem maradt ki a jóból, gyönyörű U alakú felpattanást követően 4.8 százalékos pluszban zárt az EV gyártás úttörője.

A Daiwa Capital elemzője pénteken felértékelte a Teslát, „outperform” besorolásra, 2020 júliusa óta először ajánlotta újra vételre a Tesla részvényeit az elemző. Az elemző az egy éves célárát a korábbi 980 dolláros szintről 900 dollárosra csökkentette, ami a pénteki 809.87 dolláros záróárhoz képest több mint 11 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Egy Tesla Model S töltés közben. (www.shutterstock.com)

Nathan szerint az ismét súlyosbodó globális chiphiány és az egyre növekvő benzinárak versenyelőnyhöz juttathatják az elektromos és hibrid autókat. Az elemző szerint elképzelhető, hogy az orosz-ukrán helyzet következtében nem lesz elegendő üzemanyag az európai benzinkutakon, melynek hatására drasztikusan felgyorsulhat az EV-k elterjedése az Ókontinensen. A Daiwa Capital elemzője szerint a jelenlegi bizonytalan helyzetben a Tesla van a legjobb pozícióban ahhoz, hogy kielégítse ezt az esetlegesen drasztikusan megugró EV-k iránti keresletet.

Az EV gyártók részvényeit nem kímélték a befektetők idén, a Tesla sincs túl jó passzban, 2022-ben 23.36 százalékos mínuszban van a papír, míg az elmúlt 1 év alatt 18.71 százalékkal nőtt meg a Tesla részvények értéke. A Tesla amerikai riválisai is hasonlóan teljesítenek részvénypiaci tekintetben, a General Motors 19.10 százalékos mínuszban van idén, míg a Ford részvények értéke 14.16 százalékkal csökkent.

Korábbi cikkeinkben arról számoltunk be, hogy a Credit Suisse, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley elemzői is optimisták a Tesla jövőjét illetően.