Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Megsínylette a múlt hetet a Prémium kategória

Az európai vezető tőzsdeindexek súlyos mínuszokba fordultak csütörtökön, miután aznap hajnalban az orosz vezetés engedélyt adott Ukrajna megtámadására. A zuhanás a magyar tőzsdét sem kerülhette el, negatív tartományban zárt a legtöbb magyar részvény. Pénteken azonban látványos felpattanás szemtanúi lehettünk mind európai részvényindex szinten, mind a magyar tőzsdén. A pénteki felpattanás ellenére megsínylette a múlt hetet a Prémium kategória, a BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények túlnyomó többsége gyengélkedett, mindössze két papír tudott emelkedést felmutatni a múlt héten.

A BUX index 6.19 százalékos felpattanást követően 45 769.16 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX múlt heti hozama -8.89 százalékon alakult. A BUX index idén 9.76 százalékos mínuszban van. Erősen kezdte az évet a magyar tőzsdeindex, azonban az év elején látott 54 ezer pont fölötti szintektől egyre távolabb került a BUX az elmúlt időszakban.  A BUMIX index értéke pénteken 6.21 százalékkal nőtt meg, a hetet 5.22 százalékos mínuszban zárta az index. A kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 7.55 százalékos mínuszban van.

A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során összesen 19 darab társaság papírja gyengélkedett, 2 részvény tudott emelkedést felmutatni. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Negatív tartományban zárta a múlt hetet a 4iG, a budapesti központú informatikai cég enyhe, 0.62 százalékos mínuszban zárta a február 21-ei kereskedési hetet. Hasonlóan súlyos mínuszba fordult az Akko Invest (-5.14%), az Alteo Energiaszolgáltató (-7.66%), az ANY Biztonsági Nyomda (-3.86%), az Appeninn Vagyonkezelő Holding (-7.26%) és az AutoWallis (-7.69%) is.

Negatív hozamot mutatott fel a Duna House, a Graphisoft és a Masterplast is. A Duna House részvények értéke 7.17 százalékkal csökkent, a szoftverfejlesztő cég árfolyamában 5.13 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg, a Masterplast árfolyama 7.71 százalékkal került lentebb.

Gyengén teljesítettek a múlt hét során a blue-chip részvények is, a MOL, a Magyar Telekom az OTP és a Richter is negatív tartományba fordult. A MOL részvényeinek értéke 5.89 százalékkal csökkent a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 2.4 százalékos mínuszban vannak idén. A Magyar Telekom enyhe, 1.85 százalékos csökkenést mutatott fel a hét során, a Telekom idén 3.3 százalékos pluszban van. Az OTP Bank árfolyamában 11.14 százalékos csökkenést figyelhettünk meg az elmúlt 5 kereskedési nap során. Az OTP árfolyama a csütörtöki 15.4 százalékos beszakadást követően pénteken 13.37 százalékos pluszba fordult, azonban a magyar bankpapír 11.1 százalékos mínuszban van idén. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában 11.28 százalékos csökkenést figyelhettünk meg a múlt hét során, ezzel a Richter 2022-ben immáron 18.9 százalékos mínuszban van.

Az Opus Global árfolyamában 4.57 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg. A több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező Rába árfolyama 1.86 százalékkal csökkent. Gyengén teljesített a PannErgy is, az energetikai cég árfolyamában 5.77 százalékos csökkenést láthattunk, a Takarék Jelzálogbank részvényeinek értéke 4.76 százalékkal csökkent a múlt hét során. A Waberer’s árfolyama 12.73 százalékkal került lentebb, a magyar szeszesital-gyártó, a Zwack enyhe 1.18 százalékos mínuszba fordult.

A múlt héten csak a Budapesti Ingatlan és a CIG Pannónia Életbiztosító tudott emelkedést felmutatni. A budapesti ingatlanpiac meghatározó szereplőjének részvényei 3.91 százalékos pluszba fordultak, a CIG árfolyamában 0.29 százalékos erősödést láthattunk.

Az elmúlt hét nyertese tehát a Budapesti Ingatlan volt, a BIF részvényei alacsony forgalom mellett tudtak emelkedést felmutatni. A részvény idén 1.4 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 11.8 százalékkal csökkent a Budapesti Ingatlan részvények értéke.

2022 nyolcadik kereskedési hetének leggyengébben teljesítő Prémium kategóriás részvénye a Waberer’s volt, az Waberer’s árfolyama 12.73 százalékot esett az elmúlt 5 kereskedési nap során. A részvény 2022-ben 18.6 százalékos mínuszban van.

Az elkövetkező időszakban várhatóan az orosz-ukrán helyzet alakulásával kapcsolatos hírek lesznek fókuszban, az elkövetkező napok kereskedési irányát is jelentősen befolyásolhatja egy-egy friss hír. Mindez jól tükröződik a mai kereskedési napon is, a háborús konfliktus következtében negatív tartományban nyitották a hét első kereskedési napját az európai vezető tőzsdeindexek. Több százalékos mínuszba fordult a BUX, a DAX, a CAC 40 és az FTSE 100 is.

(www.shutterstock.com