2024 október 03

Putyin további terve

Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen nem tett jót az orosz tőzsdének, hiszen egy 35 százalékos zuhanásba futott bele. Mivel a világ nagy része ellenzi tetteit, várhatóan további súlyos szankciókat vetnek majd ki az országra. A részvények világszerte mínuszban voltak a támadás után, azonban közel sem tapasztalható akkora hatás, mint az oroszoknál. A legtöbb 5 százaléknál többet nem csökkent. A 10 éves kincstári hozamok 2,0 százalékról 1,91-re estek vissza, miközben a befektetők biztonságos befektetések után néztek. Ez miatt az arany és az ezüst ára felpattant a csütörtöki kereskedés során, azonban a nap végére már majdnem minden nyereségüket leadták. A pénteki napot is mínuszban kezdték. Az arany árfolyama 0,6 százalékkal csökkent pénteken, jelenleg 1914 dollárnál tart, az 1960-as magasságok után. Az ezüst 24,275 dolláron áll az írás pillanatában, 1,7 százalékos zuhanás után.

(www.shutterstock.com)

Beszakadt az orosz tőzsde – 200 milliárd dollárt vontak ki a befektetők

A régió számos szakértője úgy véli, hogy Putyin elnök küldetése Oroszország dicsőségének helyreállítása. 2014 februárjában-márciusában Oroszország megszállta a Krím-félszigetet és gyorsan annektálta az országot. Ez a konfliktus azonban nem okozott széles körben szétterjedő pénzügyi válságot. A mostani helyzetben nagy kérdés, hogy a szankciók milyen mértékűek lesznek, illetve mennyire húzódnak el a harcok. Ha rövid lefutású lesz, akkor a piacok előbb-utóbb meg fognak nyugodni. Abban az esetben, ha az ukrán erők megfelelő ellenállást fejtenek ki annak ellenére, hogy jelentős túlerővel állnak szemben, és a konfliktus elhúzódik, zavargások következhetnek be az olajban, a földgázban és más területeken.

(www.shutterstock.com)

Az USA és szövetségesei szankciókat vetettek fel öt orosz bank és néhány oligarcha ellen. Az ötlet az, hogy megnehezítsék Oroszország számára, hogy üzleti tevékenységet folytasson a nyugattal. Ezen felül az intézkedések célja a Kreml pénzügyi hálózatának szétbontása, hogy ne tudjanak további destabilizációs tevékenységet finanszírozni. A szankciók várhatóan súlyos hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra, növelik az inflációt és korlátozzák a külső beruházásokat, amelyek minden gazdaság fontos alkotóelemei.

Forrás: forbes.com

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com