Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Mi sem ússzuk meg az orosz-ukrán háborút – íme néhány következmény ránk nézve

A tegnapi nap egyértelműen történelminek nevezhető, és sajnos nem a szó pozitív értelmében. Oroszország ugyanis megtámadta a velünk is szomszédos Ukrajnát. Az invázió pontos céljait nehéz meghatározni, de a mai napon már Kijevet ostromolják az orosz erők, így egyértelműnek tűnik, hogy nem csupán katonai létesítmények megsemmisítése az orosz vezetés célja. Szerencsére NATO tagországként nem kell érdemben tartanunk egy ránk is kiterjedő katonai konfliktustól, ugyanakkor jó néhány gazdasági hatása lehet a szomszédban dúló harcnak – ezek közül tekintjük át a legfontosabbakat.

Gyengébb forint – több következmény

A tegnapi napon az EUR/HUF kurzus a 360 körüli szintekről egészen 371 fölé ugrott. Azóta némileg korrigált a magyar fizetőeszköz, ugyanakkor általánosságban is elmondható, hogy egy ilyen konfliktus hosszabb távon is előidézhet gyengébb forintárfolyamot. Mindez pedig nem csupán annyit jelent, hogy drágábbá válik a nyaralás, vagy a még deviza alapú hitellel rendelkezőknek emelkednek a törlesztőrészletei.

Tovább fűtheti az inflációt az orosz-ukrán háború (www.shutterstock.com)

A forint gyengesége kihat az egyébként sem túl rózsás inflációs helyzetre. Az importcikkek drágulása miatt így további pénzromlásra kell számítanunk, ami igencsak megnehezíti a monetáris szigorítást már 2021 júniusa óta folytató jegybank dolgát. Mivel (néhány lentebbi hatásból is adódóan) a vártnál is magasabb lehet az inflációs pálya hazánkban és még a forint is gyengébb, sok esély van rá, hogy az MNB-nek még erőteljesebb kamatemelést kell folytatnia. Ennek a következménye egy magasabb kamatszint, ami összességében a gazdaságot visszafogó hatással bír, ugyanakkor ösztönzi a megtakarításokat.

Magas olajárak – mélyíti a fennálló problémát

Mint ismert, 2021. november 15-től benzinárstop van érvényben hazánkban, amelynek következményeképpen 480 forintnál nem kerülhet többe egy liter benzin vagy gázolaj a kiskereskedelmi forgalomban. Februárban ez meghosszabbításra került, immár május 15-ig van érvényben az intézkedés.

Még nem érzékeljük, de gond lehet az elszálló olajárakkal (www.shutterstock.com)

Az orosz-ukrán háború hírére nagyot ugrott az olajár, ami szintén visszakorrigált némileg, ugyanakkor szinte biztos, hogy jelentős erőt jelent a következőkben a háborús helyzet a fekete arany számára. Az imént kifejtett ármaximalizálás miatt ennek benzinár-növelő hatását nem érzi a lakosság, a benzinkutak üzemeltetői azonban még nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Az árstop végével pedig lehetséges, hogy egy igen nagy ugrást láthatnak majd hirtelen még májusban is a kutakon az autósok. Ráadásul a közvetlen hatáson túl az elszálló nyersanyagárak a szállítási költségek emelkedése révén közvetetten is erősen hatnak az inflációra.

Szankciós hatások – kiszámíthatatlanság

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia már tegnap is szankciók sorát fogalmazta meg az orosz támadás miatt. Ezek között orosz bankok külföldi állományainak befagyasztása és kereskedelmi, befektetési korlátozások is szerepelnek.

Magyarországnak alapvetően kevés exportkapcsolata van Ukrajnával, illetve Oroszországgal, így nem ez a legaggasztóbb a szankciók visszaható hatásai közül. Sokkal inkább problémás lehet a hosszútávú gázszerződés, egy nagyon éles szembenállás esetén lehetséges, hogy ez is veszélybe kerül. Ugyanígy érdekes lehet a Paks 2 beruházás sorsa is; jelenlegi tudásunk szerint nem érinti a háború a terveket, ugyanakkor érkezhet olyan nyomás, amely alapján nehezebbé, vagy lehetetlenné válhat a kivitelezés az orosz féllel.

Komoly gondot okozna, ha veszélybe kerülne az energiaellátás (www.shutterstock.com)

Csak a bizonytalanság a biztos

A fentiek túl természetesen még számos egyéb következménye lehet a különböző forgatókönyveknek. Ezek körül kiemelkedik, hogyha Ukrajnából valóban jelentős mennyiségű menekült érkezik Magyarországra, humanitárius problémák is felmerülhetnek ebben az esetben. A kormány ugyanakkor közölte, hogy rendelkezik akciótervvel egy esetleges menekülthullám megfelelő kezelésére vonatkozóan.

Ukrán menekültekre is fel kell készülnünk a háború miatt (www.shutterstock.com)

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ez nem valószínű, hogy egy néhány nap alatt véget érő konfliktus lesz; szinte biztosra vehető, hogy nagyon rég nem látott ellentét fog feszülni a nyugat és Oroszország között, amely még sok gazdasági csatározáshoz vezethet. Ezek súlyosságától és minőségétől függ, hogy Magyarország esetében milyen további hatásokkal érdemes számolni. Sajnos az azonban kijelenthető, hogy az egyetlen biztos pont a jelen helyzetben a bizonytalanság, ami igen rosszul érinti a koronavírus utáni válságból nemrég kilábaló országot.