Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Szakad a forint a szomszédban dúló háború miatt – közeleg a mélypont

A mai nap biztosan bekerül a történelemkönyvekbe, ugyanis lényegében ma hajnalban indított nyílt támadást Oroszország Ukrajna ellen. Az orosz lépés természetszerűleg óriási eladási hullámot okozott a piacokon, ahogy azt reggeli cikkünkben is bemutattuk. Ami különösen érzékenyen érinti azonban Magyarországot, az az, hogy a forint is szabadesésbe váltott át, ezzel eltörölve minden idei emelkedését – és ezen a jegybank mai kamatemelése sem segített.

Óriási bizonytalanság – ütik a forintot

Azzal, hogy ma hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, nagyon régóta nem látott esés és bizonytalanságot köszöntött be a piacokra. Ilyenkor leginkább a konfliktusban közvetlenül érintett cégek szenvednek (mint itthon az OTP az orosz és az ukrán leányvállalatai miatt), de az általános eladási hullám szinte mindent elér a menekülőeszközökön kívül. Kiváltképp érvényes ez az olyan sérülékeny devizákra, mint amilyen a forint.

Felülírta az orosz-ukrán háború az MNB szigorítását (www.shutterstock.com)

A mai nap egyébként is érdekes lett volna a magyar fizetőeszköz számára, hiszen döntött az irányadónak számító egyhetes betéti tender kamatáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 30 bázisponttal 4,6 %-ra emelte az irányadó kamatszintet, ami megfelel a várt és az előző havi szigorításnak. Kérdés, hogy az orosz-ukrán konfliktus hatásainak enyhítésére, vagy az elszaladó inflációs folyamatok mérséklésére gyorsít-e majd a szigorítási tempón a jegybank.

370 felett- közel a mélypont

Már az utóbbi napokban is rosszul állt a forint a főbb devizákkal szemben a háborús kockázatok miatt. Az igazi esés azonban kétségtelenül ma indult el, mostanra már 370 forint körül áll az EUR/HUF kurzus. Ezzel az egész idei, monetáris szigorításból származó erősödését visszaadta a forint, és az újabb történelmi mélypont is elérhető közelségbe került. Ha nem csökken a nyomás, könnyen elképzelhető, hogy valóban soha nem látott szinte emelkedik az euróárfolyam. Amennyiben csökkenne a piaci feszültség, úgy a forint is magára találhatna – de az év elején elért 353 körüli szintek már igen távolinak tűnnek.