Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Lefordult, majd visszapattant – mi vár a Richterre?

Meglehetősen rosszul érintette eddig az orosz-ukrán konfliktus a Richtert. A harmadik legnagyobb hazai blue chip sokáig a támaszszintjén képes volt megállni, a tegnap reggeli általános pánikban azonban nagyot esett ez alá a gyógyszercég részvényeinek árfolyama. Most viszont újra az a kérdés, hogy régi támaszáról el tud-e rugaszkodni a Richter; a választ valószínűleg a jövő hétfői gyorsjelentés adhatja meg.

Kevesebbet érnek az orosz bevételek

A Richter egyébként év eleje óta általánosan sem mutatott be túl pozitív mozgást. Ennek fő oka az volt, hogy a forint látványos erősödése miatt forintban számolva jelentősen csökkenhettek a Richter bevételei; márpedig a gyógyszeripari cég bevételeinek döntő hányada devizában érkezik. A forint erősödése tehát nem tesz jót, és erre jött még rá az orosz-ukrán konfliktus.

A túl erős forint, vagy a gyenge rubel és dollár nem tesz jót a Richternek

A Richternek jelentős értékesítései vannak mindkét fél országában. Az eladási mennyiség azonban vélhetően nem esik vissza a konfliktus hatására, hiszen a Richter alapvetően pszichiátriai, illetve nőgyógyászati termékeket gyárt és forgalmaz. A probléma újra az árfolyamhatásban keresendő, az orosz rubel gyengülése mellett ugyanis hiába lesz ugyanannyi bevétele a vállalatnak rubelben számolva, ha ez forintra nézve kevesebbet ér.

Jön a jelentés – dönthet a támaszszintről

Hétfőn közli a Richter a 2021-es negyedik negyedévre vonatkozó adatait. A gyorsjelentés várhatóan szép eredménysorokat tartalmaz majd, ugyanis egyre több országban használják a gyógyszercég pszichiátriai és nőgyógyászati termékeit. Ráadásul az elmúlt év utolsó három hónapjában többnyire a forint is igen gyenge volt, így ilyen szempontból is pozitív eredményeket kaphatnak a részvényesek. Sokat számít ugyanakkor a megelőző befektetői várakozás és a menedzsment kommentje is.

A Richter számára nagyon régi támasznak számít a 7800-8000 közötti sáv. A tegnap reggeli eladási hullám keretében bőven letörte ezt a Richter részvényeinek árfolyama, ugyanakkor onnan igen gyors korrekció kezdődött; most már újra e sávban az árfolyam. Valószínűleg a gyorsjelentés számai döntik majd el, hogy felpattanás következik, vagy pedig már nem bírja a nyomást az egyébként igen erős támasz.