Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Kamatot emelt az MNB, erősödik a forint

Ma tartotta a szokásos havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az orosz-ukrán konfliktus által uralt hírfolyamban érdemes volt figyelni a döntésre, illetve az azt követő alelnöki tájékoztatóra is. Kiderült ugyanis, hogy mekkora inflációval számol a jegybank, és közelítő becslésünk lehet a csütörtöki döntésre vonatkozóan is.

50 bázispontos emelés

A mai napon 2,9 %-ról 3,4 %-ra emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács. Jelenleg ez az eszköz nem számít irányadónak, az emelése mégis fontos jelzése annak, hogy a jegybank hosszabb távon is komolyan gondolja a monetáris szigorítást. A cél ugyanis az, hogy az év közepére az alapkamat és a november óta irányadónak számító egyhetes betéti ráta összeérjen.

Csütörtökön is emelhet a jegybank az irányadó rátán

Ebből következik, hogy az alapkamatot gyorsabban kell emelni, hiszen az egyhetes betéti ráta már 4,3 %-on áll. A jegybank a januári döntésekor jelezte, hogy a kamatdöntő ülések hetein tervez változtatni csütörtökön az egyhetes betéti tender kamatán is. Így szinte biztosra mondható, hogy csütörtökön növeli az irányadó rátát az MNB, és az is valószínű, hogy 50 bázispont alatti mértékkel. A legvalószínűbbnek az előző hónapban is látott 30 bázispontos szigorítás tűnik.

Tovább nőhet az infláció

A kamatdöntést követő beszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke nem volt túl optimista az infláció megfékezése kapcsán. A jegybanki kommunikációból ugyanis kiderült, hogy februárban a januári 7,9 %-nál is nagyobb inflációt várnak, ennek oka jelentős részben a magas gáz- illetve olajárak. Az energiahordozók áremelkedésén keresztül pedig az orosz-ukrán konfliktus is gerjesztheti az inflációt hazánkban. Jelezte Virág, hogy a többi jegybank is szigorít már, ami jelzi, hogy nem csak Magyarországon okoznak problémát az elszabaduló árak.

Az MNB kommentárja tehát általánosabb volt, a forint azonban a tőkepiaci feszültség enyhülése mellett valószínűleg a továbbra is határozott kamatemelés miatt tudott erősödni. A további jó teljesítményhez egyértelműen szükséges lenne a 355-ös szint letörésére az EUR/HUF kurzus tekintetében, gyengülés esetén pedig újra a 358-as szint állíthatja meg az euróárfolyam növekedését.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/mnb-8-85-szazalekig-emelkedhet-az-inflacio-folytatodik-a-kamatemeles-virag-barnabas.746676.html