2024 október 03

Esésbe kapcsolt Európa

Hétfőn tovább folytatódott az európai börzék gyengélkedése, több százalékos mínuszban zárták a napot az európai vezető tőzsdeindexek, valamint az ázsiai mutatók is negatív tartományba fordultak. Az amerikai tőzsdék zárva tartottak tegnap, pénteken azonban az amerikai vezető tőzsdeindexek is súlyos eséseket szenvedtek el.

Folytatódott a magyar tőzsde bukdácsolása is hétfőn, a BUX index 3.52 százalékos csökkenést követően 48 470.72 ponton zárta a hétfői kereskedési napot, ezzel a BUX idén már 4.44 százalékos mínuszban van. Az OTP és a Richter árfolyama is több mint 4 százalékot esett tegnap. A BUMIX index értéke hétfőn 3.27 százalékkal csökkent, ezzel a kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 5.64 százalékos mínuszban van.

A vezető európai tőzsdeindexek közül a német DAX-index teljesített a leggyengébben hétfőn. A DAX még pozitív tartományban nyitott hétfőn, azonban a kereskedés korai szakaszában csúnyán lefordult az index, lokális mélypontján közel 3 százalékos mínuszban is járt a német tőzsdeindex. A hétfői kereskedési napot végül 311.39 pontos, 2.07 százalékos csökkenést követően 14 731.12 ponton zárta a DAX, ezzel idén 7.26 százalékos mínuszban van az index. Az index leggyengébben teljesítő komponensei között volt tegnap például a BMW, a Continental és a Porsche is.

Mozgóátlagai alá esett a DAX-index

A francia CAC 40 index árfolyamában a DAX-hoz hasonló mozgást láthattunk tegnap. A CAC 40 is pozitív tartományban nyitott, azonban a délelőtt folyamán negatív tartományba fordult. Hétfői lokális mélypontján 2.68 százalékos mínuszban járt a francia tőzsdeindex, innét a tőzsdezárásig még erősödni tudott a CAC 40 és végül a francia benchmark index 2.04 százalékos esést követően 6 788.34 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A CAC 40 2022-ben 5.10 százalékos mínuszban van.

Kritikus szinten a francia CAC 40

Az angol FTSE 100 index relatíve jól teljesített a tegnapi kereskedési nap során. Az angol tőzsdeindex enyhébb, 0.39 százalékos esést szenvedett el hétfőn. Az FTSE 100 a közelmúltban látott gyengélkedés ellenére is 1.35 százalékos pluszban van idén.

Viszonylag jól tartja magát az FTSE 100

Minden év februárjának harmadik hétfője az első amerikai elnök, George Washington emlékének szentelt ünnepnap, az ünnep következtében zárva tartottak tegnap a tengerentúli börzék, pénteken azonban az amerikai vezető tőzsdeindexek is súlyos eséseket szenvedtek el. A blue-chip index, a Dow Jones Ipari Átlag idén 6.22 százalékos mínuszban van, az amerikai piac egészét jól lefedő S&P 500 index 8.76 százalékot esett 2022-ben. Egyértelműen a Nasdaq Composite Index teljesít a leggyengébben idén, 13.40 százalékos mínuszban van a tech fajsúlyos index. Az egyre növekvő inflációs adatok és a kamatemeléssel kapcsolatos félelmek sem segítik elő a pozitív tőzsdei hangulatot. Az orosz-ukrán konfliktus már csak hab a tortán.