2024 október 03

Késlelteti a tervei megvalósítását az Intel – lemarad a versenytársaktól?

Csütörtökön a részvény is nagyot kapott, amikor Pat Gelsinger vezérigazgató megerősítette, hogy a Granite Rapids kódnevű szerverchip megjelenését 2023-ról 2024-re halasztották. A chip különösen fontos, mert ez lesz az első Intel szerverprocesszor, amely extrém ultraibolya litográfiát alkalmaz, ez egy kulcsfontosságú technológia, amelyet az Intelnek be kell vetnie ahhoz, hogy felzárkózzon a TSMC-hez és más vezető chipgyártókhoz.

Gelsinger egy évvel ezelőtt vette át az Intel vezérigazgatói posztját, és megígérte, hogy a jó irányba tereli a vállalatot, mivel a rivális vállalatok, mint az AMD, és a korábbi ügyfelek, mint az Apple, elkezdték megkérdőjelezni az Intel státuszát. Az Intel napi bejelentéseire adott piaci reakció azonban aláhúzza az ikonikus chipgyártó előtt álló befektetők kétségeit, akik attól tartanak, hogy a Gelsinger ötéves átállási terve rontja a haszonkulcsokat, és hogy új chipöntödei üzletága tőkeigényes és kockázatos.

Az Intel illetékesei csütörtökön azt mondták, hogy a vállalat 2025-re 10%-os éves árbevétel-növekedést tervez elérni, de az idei bevételnövekedés „mérsékelt” lesz. Dave Zinsner, az Intel pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a vállalat „befektetési szakaszba” lép, és legalább 1 milliárd dollár negatív szabad cash flow-ra számít 2022-ben. Az Intel például 20 milliárd dolláros chipgyárat épít Arizonában és Ohióban, és idén új európai létesítmény bejelentését tervezi.

Granite Rapids késés

Eközben az Intel azt is reméli, hogy felzárkózik a TSMC és a Samsung chipgyártási technológiájához. Az elmúlt években az ázsiai chipgyártók ugrásszerűen lehagyták az Intelt a mikrochipek gyártásához használható „folyamatcsomópont” tekintetében – a TSMC 5 nanométeres csomóponton van, míg az Intel továbbra is a 10 nanométeresnél. (A kisebb folyamatszámok fejlettebbek, és hatékonyabb chipeket állítanak elő.)

A Granite Rapids kiadásának késése arra utal, hogy annak ellenére, hogy az Intel bízik abban, hogy 2026-ra felzárkózik, az új processzorgyártási technikák kidolgozása továbbra is technikai és nehéz folyamat, amely érzékeny a késésekre. A vállalat azt állítja, hogy a következő négy évben 5 új csomópont bevezetését tervezi, ami agresszívabb terv, mint a riválisoké.

Gelsinger elmondta, hogy a Granite Rapids chip kiadását eltolták, hogy fejlettebb csomóponton lehessen gyártani, és így az Intel új, félévente ütemezhetett volna a nagyobb új szerverchipek kiadására. „A Granite Rapids egy olyan termék, amely Intel 3-on fut, és egy új mikroarchitektúra-mag kerül bele, tehát egy nagyobb teljesítményű termék ’24-ben. Tehát megváltoztattuk az ütemtervet, és erősebbé tettük” – mondta Gelsinger.

Hozzátette, hogy beszélt az Intel szerverügyfeleivel a változásról. „Minden fő ügyfelünket végigvittük rajta, és elégedettek az általunk végrehajtott változtatásokkal.” Gelsinger a csütörtöki megbeszélésen többször is elismerte a Wall Street szkepticizmusát az Intel terveivel kapcsolatban. Azt mondta, meg akarja duplázni az egy részvényre jutó eredményt, valamint a részvényárfolyam és a nyereség arányát, de szerinte ehhez befektetői bizalomra van szükség.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/02/18/intel-delays-granite-rapids-says-it-needs-to-boost-spending.html