Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Nem számít, hogy veszteségekről számolt be a Fisker

Az EV gyártó startup Fisker a szerdai tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves jelentését. A Fisker a vártnál kisebb veszteségekről számolt be, az első modelljük iránti érdeklődés viszont kifejezetten magasan alakult, ami kompenzálta a befektetőket. A negyedéves jelentés publikálását követően a szerdai after-marketben közel 12 százalékos pluszba fordult a részvény. Csütörtökön több mint 7 százalékos pluszban is járt a Fisker, de végül a csütörtöki kereskedési napot 1.09 százalékos csökkenést követően 12.76 dolláron zárta a részvény, ezzel idén 18.88 százalékos mínuszban van a Fisker, míg az elmúlt 1 év során több mint 32 százalékkal csökkent az EV gyártó startup részvényeinek értéke.

A Fisker 41 ezer dolláros árbevételről és részvényenkénti 47 cent veszteségről számolt be. A számok az előzetesen vártnál némileg jobban alakultak, de a Wall Street-i elemzők 2022 negyedik negyedévéig nem várnak szignifikáns bevételeket az EV startuptól.

A gyártó első modellje, az Ocean névre keresztelt SUV kiszállítása várhatóan 2022 negyedik negyedévében kezdődhet meg, az elemzők 161 millió dolláros árbevétellel kalkulálnak 2022 utolsó negyedévére vonatkozóan. Jelenleg még nem számít, hogy veszteségekről számolt be a Fisker. Az Ocean iránti kereslet az előzetesen vártnál magasabban alakul, ami jelenleg még fontosabb egy fejlődő fázisban lévő startup számára, mint a tényleges eredmények. A tervek szerint a Fisker 2022-ben összesen 750 millió dollárt tervez befektetésekre, fejlesztésekre költeni.

A Fisker elmondása szerint február 14-ig összesen 30 ezer foglalás érkezett az Ocean SUV-ra, november óta közel megduplázódott ez a szám. Az Ocean SUV listaára 37 499 dolláron indul, a gyártó szerint azonban a legtöbb előrendelő drágább kiviteleket szeretne. Az Ocean gyártásáért a Magna International felel majd.  A Fisker második modellje e hét keddtől vált előrendelhetővé, ez a projekt a PEAR (Personal Electric Automotive Revolution) kódnevet viseli, a projekt célja, hogy a jármű listaára 30 ezer dollár alatti legyen. A Fisker második modellje legkorábban várhatóan 2024-ben jelenhet meg az utakon.