Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Lesújtott az EU, szakad a forint

Meglehetősen rossz hírt kapott tegnap Magyarország, méghozzá az Európai Unióval való régi vitának, a jogállamiságnak a kérdéskörében. A hír rögtön a közbeszéd fontos témájává vált, és úgy tűnik, hogy a befektetők sem állnak semlegesen a döntéshez; a forint ugyanis gyengülésnek indult, ami ma is folytatódni látszik.

Régi vita, kedvezőtlen döntéssel

Bár az utóbbi időben keveset hallhattunk Magyarország és az Európai Unió egyik fő ütközési pontjáról, az uniós támogatások jogállami feltételekhez való kötéséről, emlékezhetünk még az ezzel kapcsolatos parázs vitákra. A közelmúlt csendjének az oka az volt, hogy a felek az Európai Unió Bíróságához benyújtott magyar és lengyel kereset elbírására vártak. A keresetek szerint nincs összhangban a fenti feltételrendszer kialakítása az uniós joggal.

A jogállamiság miatt van a legtöbb súrlódás az EU és Magyarország között (www.shutterstock.com)

Az Európai Unió Bírósága nem adott helyt Magyarország és Lengyelország álláspontjának, így lehetőség van a mechanizmus továbbvitelére. Mivel az EU-nak és hazánknak jelentős ellentétei vannak a magyarországi jogállamisági helyzet megítélésében, vélhetően az ország számára nem túl kedvező az uniós támogatások feltételekhez kötésének bevezetése.

Romlott a befektetői megítélés

A magyar gazdasági működésnek egyik nagyon komoly pillére a jelentős mennyiségű európai uniós forrás, különösen igaz ez most, amikor a koronavírusból való helyreállással kapcsolatban is várhatók összegek. Ezen kifizetések veszélybe kerülése érthetően foglalkoztatja a befektetőket, növelheti ugyanis a költségvetés sérülékenységét, és ez a piaci bizalom csökkenéséhez vezet.

Leginkább a forint árfolyamán láthatjuk az uniós intézmény döntésének a hatását. A magyar fizetőeszköz éppen visszaerősödött az orosz-ukrán konfliktus miatti gyengüléséből, és újból közelítette a 350-352-es zónát az euróárfolyam, amikor a hír hatására jelentős gyengülés kezdődött. Így már nemhogy a sávközépnek számító 355-ös értéknél kell többet fizetni egy euróért, de ma 357 felett is járt az EUR/HUF kurzus. További zuhanás esetén közel kerülhet a 360-as szint is, amely viszont további gyengülés előtt nyithat utat. Ha esetleg újra visszatérne a jó hangulat a forint piacára, újból a 352 körüli árfolyam legyőzésében bízhatnak az erősödésre játszó kereskedők.

https://hu.euronews.com/2022/02/16/elutasitottak-a-magyar-es-a-lengyel-keresetet-a-jogallamisagi-mechanizmus-alkalmazhato