2024 október 03

Putyin hajlandó egyezkedni

Az eddigi magas gázárakat Európa számos országában érzékelhették a lakosok, most azonban jött az enyhülés. Az ralit több dolog is mozgatta. Nagyon fontos szerepet játszott a gyarapodásban Oroszország és a Gazprom. Az oroszok az állami kézben lévő vállalaton keresztül szerették volna kinyilvánítani, hogy továbbra is nagy befolyással vannak az Európai országokra. Egyre kevesebb gázt juttatott a Gazprom Európába, és egyre többet keletre. Ennek több oka is volt, és egyes politikusok felháborodásukat fejezték ki, hogy az oroszok ezzel akarják az Északi-Áramlat 2 vezeték jóváhagyását elérni, illetve később pedig az országokat ezzel próbálták visszafogni attól, hogy beavatkozzanak az orosz-ukrán konfliktusba.

A csökkenés okozói

Amint egyre magasabb volt a feszültség foka a határon az árak úgy mentek egyre magasabbra. Most azonban enyhülés jött, méghozzá nagymértékű. Az európai földgáz három hónapos mélypontra esett, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy támogatja az Egyesült Államokkal ukrajnai feszültségek diplomáciai megoldását, és egyre több katonát hívtak vissza a határról. A pénzügyi piacok minden fordulatot követtek a patthelyzetben. Mikor Oroszország bejelentette, hogy ezen a héten visszavonja csapatait, hatalmas mértékben befolyásolta az olajtól, gáztól egészen a fémekig terjedő különböző árfolyamok összeségét, illetve a részvényárfolyamokat is.

Továbbra is fontos pont lesz Ukrajna

A csökkenéshez nagyban hozzájárult Putyin következő kijelentése, mely szerint Oroszország készen áll arra, hogy 2024 után is, amikor a jelenlegi tranzitszerződés lejár, Ukrajnán keresztül szállítsa a gázt Európába. Ez a kontinensre irányuló jelenlegi áramlásnak körülbelül egyharmadát jelenti. A gázárakat a folyamatos enyhe időjárás is csökkentette. A Maxar előrejelzése szerint Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet várható. A januári hétéves mélypont után az orosz gáz mennyisége is nőtt ebben a hónapban. Sokfajta eleme van tehát a mostani csökkenésnek. Az európai országoknak erre azonban már nagy szüksége volt. Az árfolyam 9,1 százalékkal csökkent, ezzel elérve a legalacsonyabb napi szintet november eleje óta. Ezzel párhuzamosan a márciusi szerződés 1,6 százalékkal került alacsonyabbra.

Forrás: bloomberg.com