Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Házasodik a Jaguar Land Rover és az Nvidia

A Jaguar Land Rover együttműködési megállapodást kötött az amerikai Nvidia szoftvercéggel. A partnerség következtében 2025-től kezdődően minden Jaguar Land Rover modell a fejlett, autonóm vezetésre is alkalmas Nvidia által kifejlesztett vezetési platformot fog használni. A friss „több éves” partnerség azt jelenti, hogy a két cég együtt fog működni a különféle szoftverek fejlesztésben.

Az Nvidia Drive nevű platformját minden új Jaguar és Land Rover modell megkapja. A vásárlókat új generációs automatizált vezetési rendszerekkel és mesterséges intelligencia kompatibilis szolgáltatásokkal próbálják lenyűgözni.

A rendszer pontos specifikációja még nem ismert, az autógyártó szerint az aktív biztonság és a parkolást segítő rendszerek lesznek elsődlegesen fókuszban.

A Jaguar Land Rover tervei szerint az Nvidia által kifejlesztett vezetési platformmal szerelt modellek harmadik szintű önvezetésre is képesek lesznek. Ez azt jelenti, hogy a járművek automatikusan képesek előzésre, kikerülő manőverekre, gázt adni és fékezni. A rendszer felismeri a határait, azonban a vezetőnek képesnek kell lennie visszavenni a jármű irányítását.

Az autógyártó vezérigazgatója, Thierry Bolloré elmondta, hogy „A Jaguar Land Rover a világ legkívánatosabb luxusjárműveinek és szolgáltatásainak a megalkotója lesz, a fókuszban a legigényesebb vásárlói réteg lesz. Az Nvidia-val kötött hosszú távú partnerségünk számtalan új utat nyit meg az új modelljeink előtt.”

A Jaguar Land Rover is hamarosan nagy hangsúlyt fog az elektromos autózásra fektetni. A tervek szerint 2025-ig már nem érkeznek teljesen új Jaguar modellek, 2025-től kezdődően viszont teljesen átalakult a brit márka, s ekkortól már csak elektromos motorral szerelt Jaguar modelleket kínálnak majd. Az első teljesen elektromos Land Rover várhatóan 2024-ben érkezik, 2026-ra már 6 darab elektromos hajtással szerelt Land Rover modellt ígér a gyártó. Az előzetes tervek szerint azonban a Land Rover áttérése nem lesz olyan gyors, mint a Jaguaré. A „zöld” modellek piacra dobása mellett továbbra is elérhetőek lesznek a belső égésű motorral szerelt Land Roverek, a márka várhatóan 2036-ra válhat teljesen elektromos márkává.

A brit Jaguar Land Rover az indiai Tata Motors tulajdonában áll. A New York Stock Exchange-n jegyzett Tata Motors részvényei enyhe pluszban vannak idén, az elmúlt egy év alatt durván 50 százalékkal erősödött a részvény árfolyama.