Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Történelme legerősebb évét zárta az Airbnb

Az Airbnb kedden közölte, hogy üzlete szinte teljesen felépült a koronavírus okozta sokkból, a társaság történelmének legerősebb negyedik negyedévéről számolt be. A jó hírek hatására felpattant az amúgy is jó formában lévő részvény árfolyama. Az elmúlt 8 kereskedési napból 7 alkalommal erősödni tudott az Airbnb.

„A pandémia ellenére is 2021 negyedik negyedéve egy újabb rekorderős negyedév volt számunkra, míg 2021 az Airbnb történetének eddig legerősebb éve volt.” mondta el Brian Chesky vezérigazgató.

Az Airbnb vezetői arról számoltak be, hogy biztató trendeket azonosítottak: január végén már 25 százalékkal többen foglaltak le valamilyen szállást a nyárra, mint két évvel korábban, még a pandémia kitörése előtt. Az Airbnb szerint a negyedik negyedévben a városi szálláshely foglalások száma is felpattant, megközelítette a 2019 negyedik negyedévében látott szinteket.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a távmunka hatására megváltoztak az utazási trendek. „A negyedik negyedéves foglalásaink közel fele legalább egy hétre szólt, 2021-ben több mint 175 ezer vendégünk vett ki lakást legalább három hónapra.” Az Airbnb a rövid távú szállásfoglalások mellett a hosszabb távú tartózkodásra fekteti a hangsúlyt, számos esetben extra kedvezményeket is biztosítanak, ha valaki például 1 hónapnál hosszabb időszakra vesz ki lakást.

Az Airbnb árbevétele a 2020 negyedik negyedévében látott 859.3 millió dolláros szintről 1.5 milliárd dollárosra duzzadt. A társaság 55 millió dolláros, részvényenkénti 8 cent nyereségről számolt be, szemben a 2020 azonos periódusában elért 3.9 milliárd dolláros, részvényenkénti 11.24 dolláros veszteséggel. Az Airbnb korrigált Ebitda-ja 333 millió dolláron alakult. Az előzetes elemzői várakozások 1.46 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 4 cent nyereségről szóltak.

2021 egészére vonatkozóan az Airbnb 352 millió dolláros, részvényenkénti 57 cent nettó veszteségről számolt be. Ezzel szemben 2020-ban a koronavírus kitörésének évében 4.6 milliárd dolláros, részvényenkénti 16.12 dollár veszteséget szenvedett el a vállalat, míg 2019-ben 674 millió dolláros veszteséget mutatott fel a társaság. Az Airbnb árbevétele 2021-ben 6 milliárd dolláron alakult, ami éves szinten 77 százalékos növekedést jelent. Különösen fontos az Airbnb számára, hogy az árbevételük 2019-hez képest is 25 százalékkal magasabban alakult. Biztató, hogy az Airbnb már a nyári előzetes szállásfoglalások, és árbevétel tekintetében is felül tudta múlni a koronavírus előtti utolsó évet, amikor még minden a normális kerékvágásban haladt. A Wall Street-i elemzők előzetesen 2021 egészére vonatkozóan részvényenként 60 cent veszteséggel és 5.92 milliárd dolláros árbevétellel kalkuláltak.

Az Airbnb az idei első negyedév kapcsán 1.41-1.48 milliárd dolláros árbevételt prognosztizál, míg az elemzői várakozások mindössze 1.23 milliárd dollárról szóltak. A vállalat az utazási igény felpattanásával egyidejűleg szeretné növelni a lakáskiadók számát a platformján.

Az Airbnb-t még 2008 augusztusában alapították a kaliforniai San Franciscóban, a vállalat online platformján keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni. Az Airbnb a világ 191 országának több tízezer városában van jelen. Az Airbnb a tevékenységét Magyarországon a 2010-es évek elején kezdte meg, kezdetben csak lassan növekedett a lakáskiadásnak ezen formája, viszont 2015-ben szinte robbanásszerűen ugrott meg a budapesti Airbnb lakáskiadók száma.

Az Airbnb még 2020 decemberében debütált a NASDAQ-on, a részvény árfolyamában meglehetősen volatilis mozgásokat figyelhettünk meg az elmúlt időszakban. A január 28-ai 134 dolláros lokális mélypontja óta azonban szépen kúszik felfelé a részvény árfolyama.

Forrás: MarketWatch