Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Állja a sarat a Mol a gyorsjelentés előtt

Kifejezetten stabilnak mondható a Mol árfolyama az utóbbi időszakban, holott bőven voltak negatív tényezők. Bár a 2800-as szintről újra lefordult az olajcég, a pénteken érkező gyorsjelentés irányt adhat az árfolyam számára, és a befektetők is valószínűleg már kivárnak a számok megjelenéséig.

Benzinárstop, orosz-ukrán konfliktus – jól bírja a Mol

Az általános tőkepiaci hangulatot az utóbbi időszakban az orosz-ukrán konfliktus borzolta. Most éppen megoldódni látszik a fegyveres konfliktus lehetőségét is magában hordozó válság a keleti szomszédunk kapcsán, azonban biztosat még nagyon nehéz lenne mondani ezzel kapcsolatban. Mindenesetre a Mol jól bírta az ezzel kapcsolatos zuhanásokat, még most is őrzi év eleje óta felhalmozott előnyének jó részét a második legnagyobb magyar blue chip.

Relatív erőt mutatott a Mol a rossz nemzetközi hangulatban

Ráadásul a hétvégén érkezett a hír Orbán Viktor miniszterelnök tolmácsolásában, hogy 3 hónappal meghosszabbítja a kormány a benzinárstopot. A feltételek nem változtak, továbbra is maximum 480 forintot lehet elkérni egy liter benzinért, illetve gázolajért a kutakon, az ezt megszegő vállalkozások büntetésre, vagy akár kútbezárásra számíthatnak. Mivel a Molnak kiskereskedelmi üzletága is van, így negatív hírként csapódhatott le a hosszabbítás a befektetők számára. Ugyanakkor a Mol számára a nagykereskedelem az irányadó, amit pedig nem érint a korlátozás, ráadásul lehetősége lehet a cégnek felvásárolnia a benzinárstopot nem bíró magánkutakat is a későbbiekben.

Jön a jelentés

A Mol pénteken, a tőzsdék nyitása előtt teszi közzé a 2021 negyedik negyedévére vonatkozó gyorsjelentését. A külső környezet pozitív alakulása miatt meglepő lenne, ha nem szép számokkal állna elő az olajvállalat. Mind az upstream szegmens számára fontos olajár, mind a downstream üzletágnak jelentős finomítói marzsok pozitívan alakultak 2021 utolsó három hónapjában. A fogyasztói szolgáltatások szegmens már megérezhette a benzinárstop hatásait, de a gazdasági nyitás miatti keresletélénkülés miatt ezen az oldalon sem lenne reális a rossz teljesítmény.

Ha mindezek alapján emelkedésre kerülne sor pénteken vagy az azt követő napokban, akkor a 2800-as szint legyőzése lehet a legfontosabb a további menetelés szempontjából. Esés esetén mind a 2600-as, mind a 2500-as kerek szint komoly támaszt jelenthet a Mol számára.