Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

A vártnál jobb negyedéves jelentés ellenére is lefordult az Avis

Az Avis Budget Group kedden hozta nyilvánosságra a negyedik negyedéves jelentését, amely az előzetesen vártnál erősebben alakult. A pozitív tőzsdei hangulat és a vártnál erősebb negyedéves eredmények ellenére is negatív tartományba fordult az Avis tegnap.

Az Avis több mint 15 százalékos mínuszban is járt kedden, végül magas forgalom mellett 12.05 százalékos mínuszban zárta a keddi kereskedési napot a papír. Az Avis utoljára november 9-én teljesített ilyen gyengén, akkor 14.8 százalékkal csökkent az autókölcsönző részvényeinek értéke egyetlen nap alatt.

A társaság harmadik negyedéves jelentése kifejezetten emlékezetesen alakult, látványosan felrobbant az Avis árfolyama, 108.3 százalékos rallyt láthattunk a részvény árfolyamában november 2-án. Azóta a részvény az akkori értékének több mint felét elveszítette, 2022-ben 17.42 százalékos mínuszban van az Avis. Az elmúlt 1 év alatt azonban 283.02 százalékkal nőtt meg az autókölcsönző részvényeinek értéke.

Az Avis a hétfői tőzsdezárást követően publikálta a negyedik negyedéves jelentését. Az autókölcsönző árbevétele 89.6 százalékos növekedést követően 2.57 milliárd dolláron alakult. A társaság nettó profitja 382 millió dolláron alakult, amely részvényenként 6.63 dollár nyereséget jelent. 2020 azonos periódusában 90 millió dolláros, részvényenkénti 1.29 dolláros veszteségről számoltak be. 2021 negyedik negyedéve volt sorozatban a kilencedik olyan negyedév, amelyben az Avis felülteljesítette a Wall Street előzetes várakozásait.

2021 igazán különös év volt az autóipar számára, a chiphiány az autóipar egészét sújtotta, 2021 negyedik negyedévében globálisan 18 millió személyautót gyártottak le, ami 3-4 millióval kevesebb, mint amire igény lenne. Az autógyártók egyszerűen nem tudtak annyi autót legyártani, mint amennyire igény lett volna. Elemzők szerint 2022 első negyedévében javulásnak indulhat a chiphiány, globálisan 20-21 millió darab legyártott autót prognosztizálnak erre az időszakra vonatkozóan.

Az Avis számára kifejezetten kedvező volt az elmúlt időszakban megfigyelhető drágulás, mivel az eladásra szánt autóikat magasabb áron tudták értékesíteni, valamint a magas árak következtében a bérautók iránti kereslet is drasztikusan megnőtt. A befektetők azonban már nem lehetnek teljesen nyugodtak: a chiphiány javulásának következtében az autógyártók újra feltudnák pörgetni a gyártási kapacitásaikat, melynek hatására hosszú idő után csökkenésnek indulhatna a használt autók ára, ezáltal a bérautók iránti kereslet mértéke is alacsonyabban alakulhat.