Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Új állampapír érkezik – de jobb-e, mint ez elődje?

Bár éppen igen kedvező feltételekkel indult 2022-ben a Prémium Euró Magyar Állampapír új sorozata, nem sokáig volt vásárolható a kötvény. Ahogy korábbi cikkünkben is kifejtettük, a gyenge forint és a magas euróövezeti infláción is nyerhetünk az állampapírral. Nem ér véget azonban most sem a PEMÁP története, de február 16-tól jelentősen változnak a kondíciók.

Hasonulva a forintos változathoz

Az új, február 16-tól vásárolható Prémium Euró Magyar Állampapír kamatfizetési rendszere olyan lesz, mint a magyarországi inflációt követő Prémium Magyar Állampapíré. Az eurós változatban ugyanis az előző év átlagos eurózónai inflációjához mérik az új papírnál a kamatszintet – az előzőekben félévente változott a kamatozás. A kamatprémium az infláció felett 0,5 %-os lesz, korábban a 3 éves változatban volt ez ennyi, az 5 éves típusnál 1 %-os prémiummal számolhattunk.

Változtat az Államkincstár a PEMÁP-on

Innentől azonban nem is lesz lehetőség 3 éves futamidejűt vásárolni, ugyanis csütörtöktől csak az 5 éves verzió lesz kapható. Mivel 2021-ben az eurót használó országok átlagos inflációja 2,6 % volt, így 3,1 %-os kamatozással debütál az új papír. A Kibocsátó közleményében kiemelni, hogy továbbra is a Magyar Államkincstárnál, valamint a Webkincstár és a Mobilkincstár felületein lehet venni az értékpapírból.

Rosszabb feltételek – ösztönző szándék

Egyértelmű, hogy a fentiekkel rosszabbodtak a PEMÁP kondíciói a korábban megszokottakhoz képest. Az eurózóna inflációja ugyanis a tavalyi év második felében pörgött fel, így kedvezőbb volt jelenleg a féléves számítási mód. Másrészt a kamatprémium is csökkent, ha az 5 éves verziót nézzük, illetve a 3 éves futamidejű papír eltűnése sem pozitív az azt korábban vásárlók számára.

Az árfolyam várakozások lehetnek a döntőek a kamatozás helyett (www.shutterstock.com)

Egyértelmű, hogy az alacsonyabb kamatozással a forint alapú állampapírok felé terelik a lakosságot, ami az új verzió közleménye szerint célként is megjelenik. Ténykérdés, hogy a lakosság a forintos állampapírokkal nem vállal árfolyamkockázatot, és az is, hogy az állam számára is üdvösebb a saját devizában való adósságnövekedés, mintsem az euróban történő eladósodás. Az viszont biztos, hogy így még inkább az EUR/HUF keresztárfolyammal kapcsolatos várakozás, mintsem a bezsebelhető kamat lehet a motiváció a PEMÁP vásárlása mögött.

https://www.akk.hu/download?path=5b4ab7bf-c44d-4589-a1c4-22c9510eb388.pdf