Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Kaszálj az infláción és a gyenge forinton – egyszerre!

Az elmúlt lassan már egy év slágertémája az infláció. A koronavírus válság leküzdése miatt bevetett fiskális és monetáris élénkítéseknek köszönhetően ugyanis alaposan elszabadultak az árak – nemcsak itthon, hanem a fejlett világ nagy részén. A másik örökzöld téma Magyarországon a forint gyengesége – bár most éppen erősödik a hazai fizetőeszköz, van egy eszköz, amivel az infláción és az esetleg gyengülő forinton egyszerre lehet nyerni.

Eurózóna inflációjához kötve

A fent említett eszköz egy lakosság számára elérhető állampapírtípus, a Prémium Euró Magyar Állampapír. A kötvényből két típus vásárolható, az egyik 3 éves, a másik 5 éves futamidejű. Változó kamatozású állampapírokról beszélünk, a kamatszint a tárgyidőszakot megelőző félév átlagos eurózónában mért inflációja. A kamatprémium a 3 éves fajta esetében 0,5 %, míg az 5 éves verzió 1 % reálkamatot fizet a pénzromlás felett.

Jelentős inflációs nyomás tapasztalható az eurózónában is (www.shutterstock.com)

Mivel az eurót használó országok 2021-es átlagos inflációja 3,4 % volt, így az idén januárban kibocsátott értékpapírok kamata 3,9 %, illetve 4,4 %. Persze nehéz megjósolni, hogy a futamidő hátralévő részében milyen kamatozással forog majd a papír, egyelőre az előrejelzések szerint nem ér véget egyik napról a másikra az erőteljesebb inflációs nyomás az eurózónában sem.

Euróban számolva

Ahogy a nevéből is adódik, a Prémium Euró Magyar Állampapír euró alapú, tehát kizárólag euróból lehet megvásárolni. Ezzel gyakorlatilag arra is teszünk, hogy a forint gyengülni fog a futamidő alatt. Éppen ez, a devizában való jegyzés az értelme a papírnak, hiszen a hozama önmagában még nem versenyképes sem a Prémium Magyar Állampapír, sem a Magyar Állampapír Plusz hozamával. Természetesen a forint erősödése esetén rosszul is járhatunk, így bár az állam garantálja a tőke és a kamatok kifizetését, ez az euróra vonatkozik; lehet, hogy forintban számolva még veszítünk is a befektetésen.

Nyerhetünk és bukhatunk is a devizakockázaton, ha a PEMÁP-ot választjuk (www.shutterstock.com)

Egyértelmű tehát, hogyha forintban gondolkodunk, egyfajta kockázatvállalás szükséges a PEMÁP megvásárlásához. Akkor viszont ez nem áll fent, ha esetleg euróban keletkezik a jövedelmünk, így az átváltási költségektől megkímélve magunkat, egyébként is eurós befektetés után nézünk. Mindenképpen érdemes ebben az esetben is körültekintően eljárnunk, hiszen 3 vagy 5 éves távlatban sokat számíthat, hogy melyik állampapír mellett tettük le a voksunkat.

https://www.allampapir.hu/dokumentumok/a43c9c15-cffc-4b44-ad68-9566099add91.pdf