Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Folytatódott a tengerentúli izmosodás

Szerdán ismét emelkedni tudott az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények túlnyomó többsége, a vezető amerikai tőzsdeindexek pozitív tartományban zárták a szerdai kereskedési napot, ezzel sorozatban a harmadik nyereséges napjukat tudhatják maguk mögött.

A csökkenő kötvényhozamok mellett az erős negyedéves vállalati jelentések sora is erősítette a befektetők optimizmusát szerdán. Az előzetesen vártnál erősebb negyedéves eredményekről számolt be többek között a Chipotle és a Lyft. A szerdai tőzsdezárást követően az Uber és a Walt Disney is meglepte a Wall Streetet a vártnál jobb negyedéves jelentésével.

A mai nap legfontosabb eseménye a friss inflációs jelentés lesz. Az amerikai infláció decemberben elérte a 7 százalékot, közel 4 évtizede nem volt példa ekkora mértékű áremelkedésre. A The Wall Street Journal a januári inflációs adatra havi szinten 0.4 százalékos, éves szinten 7.2 százalékos növekedést prognosztizál. Lauren Goodwin közgazdász szerint a piac már beárazta a friss inflációs jelentést, ezért már nem számítana nagyobb mértékű elmozdulásra.

A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban, az index 2.08 százalékos pluszban zárta a szerdai kereskedési napot. Az index jól teljesítő komponensei között szerepelt tegnap a Meta Platforms. A Meta 5.37 százalékos pluszba fordult, azt követően, hogy múlt csütörtökön a vártnál gyengébb negyedéves jelentés hatására több mint 26 százalékot esett a részvény. A társaság történelme során még nem volt példa ekkora mértékű értékvesztésre egyetlen nap alatt, a Facebook anyavállalatának értéke közel 237 milliárd dollárral csökkent.

Így teljesítettek az amerikai vezető tőzsdeindexek szerdán:

Dow Jones Ipari Átlag: A Dow Jones Ipari Átlag 305.28 pontos, 0.86 százalékos emelkedést követően 35 768.06 ponton zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel sorozatban a harmadik nyereséges napját tudhatja maga mögött a Dow. Kifejezetten jól teljesített tegnap az Intel, a Microsoft és a Walt Disney. A blue-chip index idén 1.57 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 14 százalékkal nőtt meg az index értéke.

S&P 500: Az S&P 500 65.64 pontos, 1.45 százalékos erősödést követően 4 587.18 ponton zárt tegnap. A benchmark index minden szektora pozitív tartományban zárta a napot. Az S&P 500 azonban továbbra is 3.76 százalékos mínuszban van 2022-ben, az elmúlt 52 hét során pedig 17.28 százalékkal erősödött az index árfolyama.

Nasdaq Composite Index: A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A tech fajsúlyos index 295.92 pontos, 2.08 százalékos emelkedést követően 14 490.37 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. A Nasdaq Composite sorozatban a második nyereséges napját zárta, a január 27-ei lokális mélypontjáról már több mint 8 százalékos felpattanás szemtanúi lehettünk. A magas infláció és a Fed esetleges kamatemelésével kapcsolatos félelmek fontos szerepet játszanak abban, hogy a tech fajsúlyos Nasdaq Index 7.38 százalékos mínuszban van idén. A Nasdaq Composite Index értéke az elmúlt 1 év során 3.45 százalékkal erősödött.

Szerdán a kritpovaluták piacán tovább folytatódott az elmúlt napokban megfigyelhető felívelés.