Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Erősödik a Richter, de így is csúnya eddig az év

Kifejezetten felfelé húzza ma a magyar tőzsdét a harmadik legnagyobb hazai blue chip, a Richter. A gyógyszercég árfolyama újból a 8000 forintos szint fölé emelkedett, ezzel tegnapi esését le is dolgozta a részvény. Az idei év mérlege azonban egyelőre nem igazán kedvező a Richter számára, a közelgő gyorsjelentés azonban új irányt adhat.

Betesz a forinterősödés

A Richter, mint gyógyszercég nem nevezhető ciklikus iparágnak, azaz eredményessége nem függ jelentős mértékben a nemzetgazdaság állapotától. Ez látszott a vírusválság alatt is, akkor épp pozitív előjellel; jóval hamarabb talpra állt a Richter árfolyama, mint akár a gazdasági helyzettől erősen függő OTP vagy Mol részvények. Most viszont a gazdasági fellendülés sem hat önmagában pozitív hírként a gyógyszercég számára, inkább az egyedi hírek (pl. gyógyszerek engedélyeztetése, forgalma) hatnak az árfolyamra.

Gyengülő forint tenne jót a Richternek (www.shutterstock.com)

Az év eleje óta tartó gyengélkedés egyik fő indoka a forinterősödés lehet. A Richter bevételei ugyanis majdnem teljes egészében devizában keletkeznek, a magyar fizetőeszköz szárnyalásával tehát a forintban számolt bevétel csökken. Márpedig a jegybank kitartó monetáris szigorítása lehetővé tehet akár további forinterősödést is, az árfolyamra tekintve ezt árazhatják most a befektetők. Fordulatot hozhat ugyanakkor a hónap utolsó napján érkező gyorsjelentés. A vállalatspecifikus információk napvilágra kerülése sokszor okoz nagyobb kilengést a Richter árfolyamában, így mindenképpen érdemes lesz figyelni az adatsorokat. Különösen fontos lehet a menedzsment kommentárja a várható terjeszkedésekről és innovációkról.

Fontos szinteknél az árfolyam

A Richter számára a 7800-8000 közötti sáv többször szolgált már támaszként a múltban, és egyelőre úgy tűnik, most is ez a szint fogta meg a részvényárfolyam esését. Ha tovább folytatódna a ma megkezdett emelkedés, akkor leginkább a 8500 forintos érték jelenthetné az első ellenállást, ezen a szinten ugyanis nem sikerült átlendülnie az utóbbi időben a Richternek. Érdemes azonban óvatosan kezelni a mozgást, hiszen nem kizárt, hogy a mai emelkedés csupán rövid, technikai korrekciót jelent. Újabb esés esetén a napos alsó Bollinger-szalag erősíti az előbb megemlített támaszértékeket.