Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Újfent vegyes hetet zárt a Prémium kategória

A pénteki kereskedési nap során és a múlt hét egésze során is vegyesen teljesített a magyar tőzsde. A BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények több mint fele gyengélkedett az elmúlt 5 kereskedési nap során.

A BUX index 0.05 százalékos csökkenést követően 52 838.78 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, a pénteki gyengélkedés ellenére is a BUX 1.28 százalékos pluszban zárta a hetet. Ezzel a BUX idén 4.18 százalékos pluszban van, a tavalyi év során 20.73 százalékos hozamot ért el az index. A BUMIX index pénteken 0.14 százalékos mínuszban zárt, az index a múlt hét többi kereskedési napja során is gyengélkedett, 2.35 százalékos mínuszt mutatott fel. A BUMIX 2022-ben 1.42 százalékos mínuszban van.

A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során összesen 11 darab társaság papírja gyengélkedett, 9 részvény tudott emelkedést felmutatni, egy papír stagnált. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Negatív tartományban zárta a múlt hetet a 4iG, a budapesti központú informatikai cég 2.04 százalékos mínuszban zárta január negyedik kereskedési hetét. Negatív hozamot mutatott fel az Akko Invest (-1.30%), az Alteo Energiaszolgáltató (-4.07%) és az AutoWallis (-2.00%) is.

Gyengélkedtek az ingatlanpiac szereplői is, a Budapesti Ingatlan részvényeinek értéke 0.83 százalékkal csökkent a múlt hét során, a Duna House 6.54 százalékos csökkenést mutatott fel.

A Masterplast részvényei 1.31 százalékkal húzódtak vissza az elmúlt hét során, az Opus Global 7.08 százalékos esést szenvedett el. Gyengén teljesített a PannErgy is, az energetikai cég árfolyamában 5.78 százalékos csökkenést láthattunk. A több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező Rába stagnált.

A blue-chip részvények közül egyedül a Richter zárta negatív tartományban a múlt hetet, Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának árfolyamában 1.73 százalékos csökkenést figyelhettünk meg. A Waberer’s árfolyama 0.87 százalékkal került lentebb.

A hét nyertese az Appeninn Vagyonkezelő Holding volt, a holdingtársaság 4.47 százalékos pluszban zárta az elmúlt kereskedési hetet, ezzel idén 5.8 százalékos pluszban van a papír.

A múlt hét leggyengébben teljesítő Prémium kategóriás részvénye az Opus Global volt. Az Opus 7.08 százalékos mínuszban zárta a hetet, ezzel a részvény 2022-ben 1.2 százalékos mínuszban van, az elmúlt 3 hónap alatt azonban közel 15 százalékkal csökkent az Opus részvények értéke. Egyébként az Opus volt 2021 leggyengébben teljesítő Prémium kategóriás részvénye, a papír több mint 28 százalékos esést szenvedett el 2021. január 4 és 2021. december 30 között.

Ezen vállalatok részvényei teljesítettek jól a múlt héten:

Jó hetet tudhat maga mögött az ANY Biztonsági Nyomda és az Appeninn Vagyonkezelő Holding is. Az ANY 0.32 százalékos pluszban zárta a hetet, míg a holdingtársaság részvényeinek értéke 4.47 százalékkal nőtt meg.

Hasonlóan jól teljesített január negyedik kereskedési hete során a CIG Pannónia Életbiztosító és a Graphisoft is. A CIG 1.11 százalékos pluszt mutatott fel, míg a szoftverfejlesztő cég árfolyamában 0.51 százalékos erősödést figyelhettünk meg.

Vegyesen teljesítettek a múlt hét során a blue-chip részvények is, a MOL, a Magyar Telekom és az OTP erősödni tudott, a Richter negatív hozamot mutatott fel. A MOL részvényei 2.56 százalékkal erősödtek a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 8.3 százalékos pluszban vannak idén. A Magyar Telekom enyhe, 0.47 százalékos emelkedést mutatott fel a hét során. Az OTP Bank árfolyamában 3.93 százalékos erősödést figyelhettünk meg, ezzel az OTP idén már több mint 8 százalékos pluszban áll. A blue-chip részvények közül egyedül a Richter zárta negatív tartományban a múlt hetet, Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának árfolyamában 1.73 százalékos csökkenést figyelhettünk meg.

Kifejezetten jól teljesített a múlt hét során a Takarék Jelzálogbank, 3.16 százalékos emelkedést láthattunk a részvény árfolyamában. A magyar szeszesital-gyártó, a Zwack enyhe 0.60 százalékos pluszba fordult.

Egy újabb izgalmas hét előtt áll a magyar börze.