Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Nem szigorított a jegybank – visszafordult a forint

Újra csütörtök, így újra az egyhetes betéti tender napja van ma. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma szintén 4 %-os kamat mellett hirdette meg a tendert, ami azt jelenti, hogy nem változtatott az irányadó kamatszinten a jegybank. A forint ma gyengül, ugyanakkor ez csak részben lehet betudni az MNB döntésének, hiszen ez volt a piac által is leginkább várt forgatókönyv.

Marad a 4 %

Azzal, hogy ma sem emelte meg az egyhetes betéti kamatot a jegybank, már a 2. egymást követő héten nem nyúlt a rátához. Virág Barnabás, az MNB alelnöke már korábban jelezte, hogy értelemszerűen nem fog minden héten kamatot emelni a jegybank – ha utánaszámolunk, valóban csillagászati kamatszinthez vezetne, ha az a tempó folytatódna, mint amit novemberben és decemberben láthattunk. Keddi nem kamatdöntő ülésén a Monetáris Tanács nem módosította felfelé a jelenleg maximum 40 bázispontnyi emelést lehetővé tevő kamatfolyosót, ez is egy jelzés lehetett a monetáris szigorítás lassulására.

A forint erősödése növeli a forint mozgásterét (www.shutterstock.com)

Úgy tűnik, hogy a jegybank a folyamatos kamatemelésből az ugrásra készen állapotra váltott, ami nem is túl meglepő ilyen gyors szigorítás után. A piac ráadásul nyugodtnak tűnik, legalábbis idén eddig a forint csak a rohamos erősödésével kapcsolatban került be a hírekbe. A kormány inflációt is csökkentő intézkedései, ha nem is nagy mértékben, de növelhetik a jegybank mozgásterét – leginkább a fogyasztói kosárban nagy súllyal szereplő alacsonyabb benzinár segíthet a pénzromlás elleni harcban.

Korrekció a forintnál

A magyar fizetőeszköz számára igen jól sikerült eddig az idei év. Az EUR/HUF kurzus a 370 közeli szintekről egészen 353-ig süllyedt a mai napra, ami rövid idő alatt jelentős erősödést jelent. Az ilyen gyors tempóban lezajló mozgás után azonban értelemszerű a korrekció, ahogyan azt ma is láthatjuk; egy euróért 355 forint körüli összeget kell adni a devizapiacon. Ez azonban a forint erősödő trendjét semennyire sem törte meg még, ráadásul egy kulcsszint visszateszteléséről is beszélhetünk. További erősödés esetén azonban a nyáron fontos szintnek számító 350-es érték lehet komoly akadály. Ha azonban tartósabban a gyengülés felé fordul a forint, akkor a 360-as érték már ellenállásként hathat az euróárfolyam számára.

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/aukciok-tenderek-gyorstenderek/forint-tenderek-gyorstenderek