Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Rekordon a lakossági állampapírvagyon – és ez jó hír mindenkinek

Közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a novemberre vonatkozó számait a lakossági megtakarításoknak. Kiderült, hogy továbbra is tarolnak az állampapírok a magyarok befektetései között, kis híján 10000 milliárd forintot tartunk már az államnál. A magas szám jó hír lehet Magyarország számára, haladunk ugyanis a régóta kívánt cél felé, mely szerint minél nagyobb részben a lakosság legyen az államadósság finanszírozója.

Toronymagasan nyert az állampapír

A lakossági állampapír-állomány immár 9980 forintra nőtt novemberben, ráadásul a növekedés jó része nem kamatokból, hanem új befektetésekből származik. Ebből látszik, hogy 2021 első 11 hónapjában több, mint 840 milliárddal nőtt a lakosság kezében lévő állampapírok értéke, miközben a befektetési jegyek állománya  596 milliárd, a részvények állománya pedig kevesebb, mint 260 milliárd forinttal nőtt.

Magyar Államkincstár főépülete – Továbbra is sokan bízzák a pénzüket az államra

Egyértelmű, hogy továbbra is az állampapírokba érkezik a legtöbb friss pénz, ami a megtakarításokat illeti. Bár az infláció miatt egyre kisebb a reálhozama a korábban csodabefektetésnek számító Magyar Állampapír Plusznak (MÁP+), ugyanakkor az inflációkövető állampapírok iránt nőhet az érdeklődés.

Mindenki jól jár

Az állampapírok népszerűségével minden szempontból nyer az ország. Egyrészt a lakosság számára rendelkezésre áll viszonylag jó kamatozású, kockázatmentes hozam – bár a jegybanki kamatemelések révén nemsokára valószínűleg a bankbetétek között is elérhető lesz értelmezhető kamatszint. Az érdekesebb viszont az, hogy jóval könnyebb belső finanszírozók felé adósságot felhalmoznia egy államnak, mint például külföldi befektetők felé. A magyar lakosság jóval biztosabb, stabilabb és hosszabb távra tervező hitelező, ráadásul forintban ad kölcsön többnyire, így az árfolyamkockázattal sem kell számolni.

A pénz az országban marad, ami hajtja a gazdaságot és növeli az adóbevételeket (www.shutterstock.com)

A biztonság mellett praktikus okok is szólnak a magas lakossági állampapír-állomány mellett az állam számára is. A lakosságnak kifizetett kamatok jóllehet magasabbak, mint amennyiért a nemzetközi piacokon vehetnénk fel hitelt, a hozam így az országban marad. Ha a kamatokból a magyarok árucikkeket, fogyasztási cikkeket vesznek, akkor azok adótartama révén részben visszakerülnek az államhoz, és a gazdaság is jobban pörög. Mind kockázati, mind gazdasági szempontból jó hír tehát az ország egésze számára az, hogy nő az állampapírok részaránya a magyar államadósság-finanszírozásban.

www.mnb.hu