Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

A Ford immáron értékesebb, mint a GM

A Ford Motor Company mögött egy kifejezetten jó év áll, a befektetők nagy örömére a szerdai tőzsdezárásra a Ford piaci kapitalizáció tekintetében felülmúlta nagy riválisát, a General Motorst.

A Ford a tegnapi kereskedési napot 0.96 százalékos csökkenést követően 20.56 dolláron zárta, ezzel a piaci kapitalizációja a FactSet adatai szerint 82.962 milliárd dolláron alakult. A General Motors a szerdai kereskedési napot 82.916 milliárd dolláros market cap mellett zárta. A Dow Jones Market Data szerint 2016 óta ez az első alkalom, hogy a Ford piaci kapitalizáció tekintetében felültudta múlni a General Motorst.

Hogyan történhetet meg ez? A Ford zseniálisan teljesített 2021-ben, idén közel 134 százalékos pluszban van a papír. A General Motors is jó formában van, idén több mint 37 százalékkal erősödött a részvény árfolyama. Mindkét autógyártó bővel felülteljesítette idén az S&P 500-at, vagy a Dow Jones Ipari Átlagot, azonban a Ford még a GM-t is bőven felülteljesítette. A Ford Jim Farley vezérigazgató érkezése óta indult el igazán a jó úton.

v

Úgy tűnik, hogy a Ford EV tervei szimpatikusabbak a befektetők számára. A Ford még tavaly dobta piacra az elektromos Mustang Mach-E-t, amely iránt a kereslet a vártnál magasabban alakult. A Ford egyik legnépszerűbb modellje, az F-150 pickup, a modell elektromos kivitele jövőre érkezik. Jim Farley vezérigazgató elmondása szerint, „az előrejelzéseink szerint 2030-ra tízből legalább négy eladott Ford modell elektromos hajtású lesz”.

A General Motors is több milliárd dollárt költ EV-k fejlesztésére. Nem régiben megkezdődött a GMC Hummer elektromos pickupok leszállítása. A tervek szerint az elkövetkező hetekben a GM bemutatja a Chevrolet Silverado teljesen elektromos változatát. A General Motorsnak nagy tervei vannak az elektromos autókkal kapcsolatosan, 2021 és 2025 között a vállalat durván 35 milliárd dollárt tervez elkölteni elektromos autók fejlesztésére. A tervek szerint 2025-re a GM modell palettáján közel 30 elektromos hajtással szerelt jármű kap helyet, a General Motors ekkorra éves szinten több mint 1 millió darab elektromos autó eladását tervezi. „Az EV-k globális elfogadottsága egyre növekszik és hamarosan inflexiós ponthoz érhet. Készek akarunk lenni arra, hogy a megnövekedett keresletre időben tudjuk reagálni és minden ügyfelünk igényét teljes mértékben ki tudjuk elégíteni.” mondta korábban Paul Jacobson a GM CFO-ja. A General Motors még januárban lepte meg a Wall Street-et, amikor bejelentette, hogy 2035-re már csak elektromos hajtással szerelt járműveket fog gyártani.

Értékeltségi szempontból fontos lehet kiemelni, hogy a Fordot a 2022-re becsült bevételek 10.4-szeresén jegyzik, míg a General Motorst mindössze a 8.2-szeresén. 2022 úgy tűnik izgalmas évnek ígérkezik, vélhetően tovább fokozódik a két autógyártó közötti verseny mértéke.

Forrás: Barron’s