Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Izgalmas esztendeje volt a Molnak – jövő évi kilátások

A 2021-es év több szempontból számított rendkívülinek a tőzsdéken. Velünk maradt még a pandémia és annak minden hatása, a befektetők fókuszába kerültek az inflációs félelmek, és jó néhány egyedi sztori is fokozta idén az izgalmakat. A magyar tőzsdén sem unatkozhattunk – cikkünkben a Mol idei teljesítményét tekintjük át. A leginkább izgalmas kérdés persze az, hogy hogyan folytatódik a Mol részvény története jövőre a magyar börzén, az erre ható legfőbb tényezőket is összefoglaljuk.

Gyors szárnyalás, lassú lecsorgás, gyors szárnyalás

Az idei év első napjaiban a Mol folytatta a még 2020 novemberében megkezdett szárnyalását. Amint azonban a vállalat befejezte a sajátrészvény-vásárlási programját január közepén, megtorpant az olajmulti árfolyamának szárnyalása. A technikai túlvettség mellett a bekövetkező korrekció oka volt a harmadik járványhullám magyarországi tombolása, és az ezzel járó lezárások. Ráadásul sem az olajár, sem a finomítói marzsok nem álltak még teljesen helyre a járvány utáni sokkból.

Jól indult az év a Mol számára, de hamar jött a megtorpanás (www.shutterstock.com)

Az április végéig tartó korrekciót aztán egy szép emelkedés követte, a jó gyorsjelentés és a gazdasági nyitás együttes erővel segítette a Mol árfolyamát. A nyár (az elmúlt évek alapján sem túl meglepő módon) sávozással telt a második legnagyobb magyar blue chip számára, szeptember végén azonban érkezett a kitörés. Az olajárak messze felülmúlták már ekkorra a járvány előtti szintet, a downstream szegmens számára fontos marzsok is régi szintjükre emelkedtek. A fogyasztói szolgáltatások üzletágtól is szép számokat lehetett várni a kereslet járvány utáni élénkülése miatt. A Mol így november elejére már meghaladta a koronavírus kitörése előtti pillanatok magaslatait, 2800 fölé is emelkedett egy rövid időre az árfolyam.

Jött a kiábrándulás

November első napjaiban tehát úgy tűnt, hogy az év egyik magyar tőzsdei sikersztorija a Mol, ha képes tartani megszerzett szintjeit. Technikailag ugyanakkor újra meglehetősen túlhúzottá vált már a részvény, és a befektetők a néhány hetes rally során minden pozitív fundamentális változást beárazhattak. Így nem meglepő, hogy az egyébként kiválóan sikerülő harmadik negyedéves gyorsjelentésre már korrekcióba kezdett az olajcég részvénye – a „hírre eladni” jelenség tankönyvi példáját figyelhettük meg.

Betett a benzinárstop a legnagyobb hazai kúthálózattal rendelkező Molnak

Ebbe a már egyébként is korrekcióra álló környezetbe ütött be (nem teljesen váratlanul) a bejelentés, amely szerint 3 hónapra literenként 480 forintban maximalizálja a kormány a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát. Ekkor bőven 500 forint felett járt már a benzinár, az állami kompenzáció nélküli lépés padlóra küldte a Mol árfolyamát. Ráadásul a kormányfői utalás szerint az intézkedés esetleges meghosszabbítása is terítékre kerülhet februárban, ha úgy alakul  a helyzet. Az olajmulti árfolyama napok alatt veszítette el az őszi rally során felhalmozott nyereségét, és újra a nyári, ősz eleji sávba hullott vissza. Az omikron variáns megjelenése nem segített aztán az olajáraknak sem, így meglehetősen borús maradt a Mollal kapcsolatos befektetői kép.

Merre tovább?

Végül (ha csak a következő két napban nem esik össze az árfolyam) szép pluszban zárhatja az évet a Mol, ugyanakkor a mostani szinteket már 2021 első napjaiban is elérte a vállalat árfolyama. Látható, hogy meglehetősen bizonytalan környezetben kellett működnie a cégnek, ennek ellenére a már ismert gyorsjelentések alapján igen jó formában van a Mol. Várhatóan a benzinárstop ellenére is teljesülhetnek a menedzsment idei célkitűzései az eredményekre vonatkozóan –a 3 milliárd dolláros várt EBITDA közel másfélszerese lenne a 2020-as  számnak.

Az INA-ügy lezárása löketet adhatna a Molnak (www.shutterstock.com)

A Mol számára a vállalatspecifikus tényezők, valamint az általános nemzetközi hangulat alapján alakulhat a 2022-es árfolyammozgás. Érdemes lesz figyelni a kutatás-termelés (upstream) számára fontos olajárra, valamint a downstream (finomítás-kereskedelem) szempontjából érdekes csoportszintű finomítói marzsokra is. Ezek mellett a régió gazdaságának teljesítménye lehet meghatározó, ami profitként lecsapódhat a fogyasztói szolgáltatások üzletágban. Természetesen a benzinárak befagyasztásának további alakulása is fontos lesz. A Mol bár nem számít osztalékrészvénynek, az év első felében mégis nagy figyelem övezheti majd a befektetők számára kifizetett nyereség mértékét. A horvát leányvállalat, az INA ügye is tovább bonyolódhat az új esztendőben, de egyelőre nem tűnik közelinek a régóta húzódó vita lezárása a horvát állam és a Mol között. Igazán komoly eredmény akár az INA eladása is lehet, de az eddigi hírekből úgy tűnik, nagy különbség van a két fél között az elképzelt vételár kapcsán.

A felsoroltak kedvező alakulásához szükség van a világgazdaság prosperálására, de leginkább arra, hogy egy újabb járványhullám ne húzza keresztül a befektetők és a gazdasági szereplők számításait. Egy újabb sokk ugyanis nem jönne jól az éppen csak a kilábalást befejező olajszektor számára, így a Mol számára is ez az egyik legfőbb kockázati tényező. Bár közvetlenül nem érintett a Mol, de a közvetett tőkepiaci hatások miatt nagyon is megéri majd követni a nagy jegybankok monetáris politikáját, különösen tekintettel a szigorítást jelentő kamatemelésekre. Ha nem is annyira, mint például az OTP számára, de a Mol szempontjából is kiemelt jelentőségű az általános befektetői hangulat támogatása az emelkedéshez.

https://molgroup.info/hu