Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Nem tesz jót a légitársaságoknak az omikron

A koronavírus legújabb variánsa, az omikron a vártnál gyorsabban terjed. Kedden a világban több mint 1,4 millió új fertőzöttet azonosítottak. A különféle lezárásoktól és korlátozásoktól való félelem következtében a legtöbb turizmussal kapcsolatos részvény árfolyama negatív tartományba fordult az elmúlt időszakban.

A légitársaságok részvényeit nem kímélték a befektetők, hétfőn az összes nagy amerikai légitársaság „piros napot” zárt, kedden azonban korrigálták veszteségeiket. A légitársaságokra különösen nagy nyomás nehezedik, az elmúlt időszakban rengeteg járatot kellett eltörölni.

Bár karácsony előtt megnőtt az amerikai repterek forgalma és a repülőgéppel utazók száma több mint duplájára nőtt 2020 decemberéhez képest, azonban a Barclay’s adatai szerint a légiközlekedés még mindig nem tudott felépülni a koronavírus okozta sokkból, a 2020 januárjában megfigyelt adatokhoz képest még mindig 12 százalékkal alacsonyabb az amerikai repterek forgalma.

A karácsonyi hétvégén az amerikai légitársaságoknak a koronavírus fertőzésese esetek növekedésének és a rossz időjárás következtében több mint 3200 járatot kellett eltörölniük. A FlightAware szerint hétfőn újfent több mint 1000 járatot töröltek el, 3300 járat pedig késett. Helane Becker, a Cowen elemzője szerint a 2013-as karácsonyi időszak sokkal rosszabb volt járattörlések tekintetében, a rossz időjárás következtében abban az évben több mint 10 000 járat maradt ki. Becker szerint a héten várhatóan további járat törlésekre és késésekre kell számítani, ami megnövekedett volatilitást eredményezhet a légitársaságok részvényeinek árfolyamában.

Paula Twidale az AAA Travel igazgatója elmondta, hogy a „vakcináknak köszönhetően már teljesen más a helyzet, mint tavaly ilyenkor. Az oltási programoknak köszönhetően egyre többen kelnek útra.” Az omikron gyors terjedésének következtében azonban újra felerősödtek a korlátozásokkal kapcsolatos félelmek. A Transportation Security Administration kihangsúlyozta, hogy a koronavírus gyorsan terjedő variánsai miatt továbbra is fontosak a biztonsági óvintézkedések.

A U.S. Global Jets ETF magában foglalja a szektor legfontosabb szereplőit. Az ETF idén 4.11 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 12 hónap alatt 3.9 százalékot esett.

Az omikron variáns terjedésének következtében az utazásszervező cégek és a kaszinók árfolyamában is inkább a piros szín dominál az elmúlt időszakban.

Forrás: MarketWatch