Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Érdemes várni a profitrealizálással a kriptovalutáknál

Érdemes várni profitrealizálással a kriptovalutákkal kereskedők számára, ugyanis január elsejétől új, kedvezőbb szabályok alapján adóznak a kriptovaluta-ügyletek. Jövőre a kriptoeszközügyletekből származó jövedelmet az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemhez hasonlóan 15 százalékos személyi jövedelem adó terheli.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján még karácsony előtt jelent meg egy bejegyzés, melyben ismertették, hogy január elsejétől új szabályok alapján adóznak a kriptovaluta-ügyletek.

Egészen idáig sok kérdés merült fel a kriptovaluták adózásával kapcsolatosan, a NAV új, kedvezőbb adózási szabályokat vezetett be: 2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatóak, adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente egyösszegben a személyi jövedelemadó-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt átruház, átenged és ezzel nem kriptoeszközben, hanem törvényes fizetőeszközben (fiat valuta) szerez bevételt.

Ügyleti nyereség keletkezik, ha az ügyletek tárgyévi bevételeinek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, ügyleti veszteségnek pedig az számít, ha a tárgyévi igazolt kiadások összege nagyobb, mint a tárgyévi bevételek összege. Az ügyleti bevételt nem kell megállapítani addig, amíg az ügylet bevétele nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát.

Adókiegyenlítés alkalmazható, ha az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét. Az ügyleti veszteséget először a 2021-es személyi jövedelemadó-bevallásban lehet feltüntetni. Az adót évente, az adóévet követő május 20-ig a személyi jövedelemadó-bevallásban kell önbevallás útján bevallani és megfizetni. A személyi jövedelemadó-bevalláshoz a nyilvántartásokat, igazolásokat nem szükséges mellékelni, csupán a bevallás elévülési idejéig meg kell őrizni.

Azok, akik a 2021-es adóév előtt nem állapítottak meg jövedelmet kriptoeszköz átruházásából, ezt az új szabályok szerint megtehetik, és azt 2022. évi ügyleti eredményeként vehetik figyelembe.

A NAV tájékoztatása szerint tehát jövőre már jóval kedvezőbb 15 százalékos adóteher mellett kereskedhetünk kriptovalutákkal. A tőzsdei ügyletek adózásával korábbi cikkünkben is foglalkoztunk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint Magyarországon a tőzsdei kereskedésből származó jövedelem adókötelezettsége az alábbi jogcímeken merülhet fel:

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem, árfolyamnyereségből származó jövedelem, egyéb jövedelem. Leggyakrabban az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemmel találkozhatunk.

A jogszabályi rendelkezés alapján, ahhoz, hogy egy ügylet ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősüljön több feltételnek is teljesülnie kell:

A, Szükséges, hogy az ügylet befektetési szolgáltatóval legyen kötve.

B, Feltétel, hogy a befektetési szolgáltató ezen tevékenysége a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt tevékenység tárgyát képezze.

C, Ha külföldi tőkepiacon tevékenységet folytató befektetési szolgáltatóval kötik az ügyletet, akkor az alábbi négyes feltételrendszernek kell teljesülnie:

1, Az adott állam EGT-állam legyen, vagy olyan állam, amellyel Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

2, Az adott állam hatáskörrel rendelkező felügyeleti hatósága által felügyelt tevékenység tárgyát képezze.

3, Ha az adott állam nem EGT-állam, akkor biztosított legyen az említett felügyeleti hatóság és a magyar Felügyelet közötti információcsere.

4, A magánszemély rendelkezzen az adókötelezettség megállapításához szükséges, az adóévben megkötött valamennyi ügylet minden adatát tartalmazó, a befektetési szolgáltató által a nevére kiállított igazolással.

Amennyiben az adott ügylet minden felsorolt feltételnek megfelel, akkor ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősíthető. Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem megállapításakor az összes üzleti nyereségből le lehet vonni az összes üzleti veszteséget.  Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet 15 százalék személyi jövedelemadó terheli. SZOCHO fizetési kötelezettség nincsen. Adókiegyenlítés +- 2 évig lehetséges, ezért is érdemes a veszteséget is bevallani.

Forrás: NAV