Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Több mint ezer vállalat lépett az amerikai tőzsdékre idén

Idén, 2021 december 23-áig összesen 1006 vállalat részvényei váltak nyilvánosan kereskedhetővé az amerikai tőzsdéken. Az 1006 darab debütálás keretében 315.6 milliárd dollárt vontak be a vállalatok, ami a Dealogic adatai szerint rekordmagasnak számít. A dot.com boom hajnalán, 1996-ban összesen 848 vállalat részvényei váltak nyilvánosan kereskedhetővé, 78.6 milliárd dollárnyi forrás bevonása mellett. A 2021-es év ezt bőven felül múlta, mind az IPO-k számának, mind a bevontt tőke nagyságának tekintetében.

2020-hoz képest is látványosan több tőzsdei debütálást láthattunk, tavaly a koronavírus árnyékában összesen 457 vállalat lépett tőzsdére, melyek keretében összesen 168.7 milliárd dollárt gyűjtöttek.

Idén a tőzsdére lépések 60 százaléka az erre a célra létrehozott SPAC-ken keresztül történt, 610 vállalat debütálhatott hagyományos IPO nélkül az amerikai tőzsdéken. 396 vállalat lépett tőzsdére hagyományos IPO-k keretében, összesen 153.5 milliárd dollárnyi tőkét bevonva. IPO-k tekintetében 2021 volt a legaktívabb év egészen 2000 óta. Manapság több vállalat szeretne tőzsdére lépni, mint korábban valaha. A vállalatok ma már nem csak a hagyományos IPO-kon keresztül tudnak tőzsdére lépni, 2020-ban és 2021-ben is népszerűek voltak a SPAC-okon keresztüli tőzsdére lépések.

A legnépszerűbb az egészségügyi és a technológiai szektor volt. Az egészségügyi szektorban, amely magában foglalja a manapság nagy népszerűségnek örvendő biotech cégeket is, 155 hagyományos IPO-t láthattunk idén, melyek összértéke megközelítette a 29 milliárd dollárt. A tech szektorban 128 darab IPO szemtanúi lehettünk idén. Valószínűleg 2022-ben is ez a két szektor lesz a legaktívabb.

Hozamok tekintetében azonban nem alakult ilyen jól az év. 2021-ben 28 vállalat vont be legalább 1 milliárd dollárt az IPO keretében, ebből jelenleg a részvények felét, 14 darabot a tőzsdére lépéskori árfolyam alatt jegyeznek.

A leggyengébben teljesítő vállalat az Oscar Health, amely még márciusban lépett tőzsdére, 1.4 milliárd dollárnyi tőke bevonása mellett. Az Oscar Health 39 dolláros árfolyam mellett debütált a New York-i tőzsdén. Jelenleg a részvényt 8 dolláron jegyzik, közel 80 százalékkal a 39 dolláros árfolyam alatt.

2021 az IPO-k tekintetében az egyik legforgalmasabb, ám hozamok tekintetében az egyik leggyengébb évként fog bevonulni a történelem könyvekbe. A Renaissance Capital szerint idén átlagosan 31 százalékkal emelkedett az érintett vállalatok árfolyama a tőzsdére lépés első napján. Az inflációs és az omicron variánssal kapcsolatos félelmek következtében azonban a negyedik negyedévben a legtöbb részvény gyengén teljesített.

Az IPO napján a tőzsdezárást követően átlagosan 10 százalékot estek a papírok, ami az elmúlt év tized leggyengébb teljesítménye. A Renaissance szerint 2020-ban az átlagos aftermarket hozam 76.3 százalékon alakult. Az idén tőzsdére lépő vállalatoknak mindössze a 36 százalékát jegyzik magasabban, mint a debütáláskor.

Az IPO piac általában december közepéig aktív, ezt követően január közepén állnak újra munkába. A Renaissance 2022-re lassulást prognosztizál. A Dealogic szerint már közel 400 vállalat nyújtotta be a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) számára. Jövőre olyan nagy nevű vállalatok is tőzsdére lépnek, mint például a népszerű közösségi média platform, a Reddit.

Forrás: MarketWatch