Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Növekvő kamatszint – eljöhet a bankbetétek kora?

A koronavírusból való kilábalást segítő fiskális és monetáris ösztönzők, a gazdasági nyitás utáni keresletemelkedés, valamint az energiaárak emelkedése együttesen igen magas inflációhoz vezettek Magyarországon. A jegybank erre válaszul június óta emeli az irányadó kamatszintet – a 0,6 %-os értékről immár 3,6 %-ra emelkedett a ráta. Egyre inkább felmerülhet, hogy ennek révén a betéti kamatok is elérhetik az állampapírok hozamát – újra megéri a bankok ajánlatai körül nézelődni?

Rég volt ekkora az irányadó kamat

Utoljára 2013 szeptemberében, azaz több, mint 8 évvel ezelőtt volt hasonlóan magas az irányadó ráta Magyarországon. Abban szinte biztosak lehetünk, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa fog még emelni a szinten, ugyanis 2022-ben is velünk maradhat az inflációs nyomás. Hogy hol lesz a folyamat vége, nehéz egyelőre megállapítani, de nem lenne meglepő, ha a mércének tekintett Magyar Állampapír Plusz 5 %-os átlagos kamatszintjéhez emelkedő az irányadó ráta.

Folyamatosan emeli a kamatszintet az MNB

Ez esetben viszont elgondolkoztató lehet, hogy inkább bankbetétben fialtassuk újra a pénzünket. Érdemes azonban tudni, hogy míg a banki kamatok után 15 %-os kamatadó kerül felszámításra, addig az állampapírok hozama teljesen kamatadómentes, így ezzel a hatással is számolnunk kell a döntésnél. Ráadásul az irányadó ráta változása nem épül be azonnal a banki ajánlatokba, így még némileg várnunk kell, hogy a lakossági betétekhez is megérkezzenek a kedvezőbb ajánlatok.

Nem ússzuk meg az inflációt

Bár csábítóbbnak tűnhet ezek alapján majd a megtakarítási piac, nem szabad elfeledkezni az infláció létéről sem. Reálkamatokról ugyanis még így sem beszélhetünk, sőt, jelenleg 5 % közeli kamatszinttel sem a legutolsó inflációs adatok alapján.

Továbbra is növekvő árakra készülhetünk a boltokban (www.shutterstock.com)

Kérdés, hogy a kamatemelési ciklus végére mekkora marad a pénzromlás mértéke. Az inflációt követő Prémium Magyar Állampapír ugyanis felveheti a versenyt a bankbetétekkel, még akkor is, ha esetlegesen a szuperállampapír erre már nem képes. Az inflációhoz kötött kamatozás ugyanis jelenleg igen magas kamatszintet biztosít, bár kétségtelen, hogy remélhetőleg a teljes 3 vagy 5 éves futamidő alatt nem lesz ilyen drasztikus a pénzromlás mértéke. Mindenesetre érdemes figyelni a banki ajánlatok a közeljövőben; de az összes állampapír hozamának megverése még várathat magára.