Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Közel lehet az amerikai EV boom

Pénteken a General Motors és a Nikola is arról számolt be, hogy az Amerikai Egyesült Államokban megkezdték teljesen új elektromos járművek első leszállításait. Ez egy újabb jel lehet arra vonatkozóan, hogy hamarosan az USA-ban is látványosan felgyorsulhat az elektromos járművek térnyerése. Az amerikai piacra az elkövetkező hónapokban rengeteg új elektromos modell érkezik, 2022 valószínűleg érdekes év lesz az autóipar számára.

A General Motors bejelentette, hogy elkezdték leszállítani az ügyfeleknek az első GMC Hummer elektromos pickup és a BrightDrop EV600 kishaszonjárműveket. Mindkét jármű a GM által kifejlesztett Ultium névre keresztelt EV platformon alapul. „Ez az első fejezet az Ultium történelmében, a General Motors elindult a zéró károsanyag-kibocsátásos jövő felé. Mind a személy, mind a haszonjárműveink számára előnyös lesz a villanyosítás.”  közölte az autógyártó.

A GMC Hummer EV pickup csúcsverziója az Edition 1 nevet kapta, a modell hatótávja 329 mérföld, közel 530 kilométer. Az 1000 lóerős Edition 1 iránt kifejezetten nagy a kereslet, a csúcskivitel listaára 112.295 dolláron indul. A limitált számban gyártott Edition 1 modellek várhatóan 2022-ben kifutnak, a General Motors tájékoztatása szerint 2023-ban érkezik a GMC Hummer EV3X és EV2X kivitele, melyek alacsonyabb listaárért, ugyan kevesebb lóerőt, ám nagyobb hatótávot kínálnak. A legkedvezőbb árú kivitel, az EV2 2024 tavaszán érkezik, az EV2 listaára 80 ezer dollár környékére várható.

A General Motors az elektromos Hummerrel az EV pickupok piacán igyekszik vezető szerepet kialakítani, jelenleg az egyetlen vetélytársa a Rivian R1T névre keresztelt elektromos pickup. A jövő évben érkezik azonban a nagy népszerűségnek örvendő Ford F150 elektromos kivitele, a Ford F150 Lightning. Várhatóan a Tesla is hamarosan megkezdi a Cybertruck pickup gyártását. A GM 18 hónap alatt fejlesztette ki az elektromos Hummer pickupot. A tervek szerint a GMC Hummer 2023-ban piacra dob egy SUV-ot is, az autógyártó reményei szerint az eladott elektromos Hummerek közel 60 százalékát ez a SUV tenné ki.

A General Motorsnak nagy tervei vannak az elektromos autókkal kapcsolatosan, 2021 és 2025 között a vállalat durván 35 milliárd dollárt tervez elkölteni elektromos autók fejlesztésére. A tervek szerint 2025-re a GM modell palettáján közel 30 elektromos hajtással szerelt jármű kap helyet, a General Motors ekkorra éves szinten több mint 1 millió darab elektromos autó eladását tervezi. „Az EV-k globális elfogadottsága egyre növekszik és hamarosan inflexiós ponthoz érhet. Készek akarunk lenni arra, hogy a megnövekedett keresletre időben tudjuk reagálni és minden ügyfelünk igényét teljes mértékben ki tudjuk elégíteni.” mondta korábban Paul Jacobson a GM CFO-ja. A General Motors még januárban lepte meg a Wall Street-et, amikor bejelentette, hogy 2035-re már csak elektromos hajtással szerelt járműveket fog gyártani.

A Hummer és a BrightDrop szállítások megkezdésének ellenére sem remekelt a papír és 5.53 százalékos esést követően 55.16 dolláron zárta a pénteki kereskedési napot a GM. A General Motors ezzel idén 32.47 százalékos pluszban van.

A Nikola a General Motorshoz hasonlóan negatív tartományban nyitott pénteken, azonban a hírek hatására végül 7.08 százalékos pluszban zárt a papír.

A társaság pénteken arról számolt be, hogy leszállították a legelső Nikola Tre elektromos nyerges vontatót a Total Transportation Services (TTSI) számára. Mark Russell a Nikola vezérigazgatója elmondta, hogy „nagyon fontos mérföldkő a Nikola életében, hogy még 2021 negyedik negyedévében megtörtént az első Tre leszállítása.” A tervek szerint a TTSI 100 darab Nikola járművet vásárolna.

Jövőre várhatóan még több tisztán elektromos hajtással szerelt modellt dobnak piacra az autógyártók. Amerikában egyelőre még alacsonyabb az EV-k népszerűsége, mint például Európában, azonban ez könnyen megváltozhat az elkövetkező időszakban. Izgalmas év elé nézünk.

Forrás: Barron’s