Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Íme a Rivian első negyedéves jelentése

A Rivian Automotive részvényei negatív tartományba fordultak a csütörtöki tőzsdezárást követően, miután amerikai EV gyártó startup az IPO-ját követően első alkalommal publikálta negyedéves jelentését.

A Rivian részvényei a tegnapi kereskedési napot 5.33 százalékos esést követően 108.87 dolláron zárták. A pénteki pre-market során több mint 9 százalékos mínuszt mutatott a Rivian jegyzése, ezzel az EV gyártó startup árfolyama 100 dollár alá került. Tegnap egyébként az S&P 500 és Dow Jones indexek is negatív tartományba fordultak, valamint az EV gyártás úttörője, a Tesla is 5 százalékot esett, ezzel újra 1000 dollár alá került a Tesla árfolyama.

A Rivian negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a három hónapos periódus során 1 millió dolláros árbevételt értek el, ami részvényenként 12.21 dollár veszteséget jelent. A Wall Street-i elemzők előzetesen 1 millió dolláros árbevétellel, valamint részvényenként csupán 5 dollár veszteséggel kalkuláltak.

A Rivian még november 10-én lépett tőzsdére az év eddigi legnagyobb IPO-jának keretében. A Rivian IPO-ja a hetedik legnagyobb amerikai IPO az 1990-es évek óta. Az eredetileg tervezett 135 millió darab helyett végül 153 millió darab részvényt adott el, 78 dolláros árfolyam mellett.  Az előzetes hírek alapján a társaság 135 millió darab részvényt adott volna el 72-74 dolláros árfolyam mellett. Az IPO keretében a Rivian végül több mint 12 milliárd dollárnyi tőkét vont be.

A 179.47 dolláros csúcsáról több mint 45 százalékot esett a részvény. Lokális csúcsán, több mint 150 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett a Rivian volt a világ harmadik legértékesebb autógyártója, megelőzve olyan nagymúltú autógyártókat mint a Ford, a GM vagy a Volkswagen.

A Rivian, egy fejlődő fázisban lévő startup, ezért várhatóan még a következő 1-3 év során is veszteséges lesz a vállalat. A Rivian első modelljének a sorozatgyártása még csak néhány hete kezdődött.

December 15-ig 652 darab R1T-t gyártottak le, amelyből 386-ot már le is szállítottak újdonsült tulajdonosaiknak. A Rivian csütörtök este arról számolt be, hogy az előzetesen 2021-re becsült 1200 darabnál várhatóan pár száz modellel kevesebbet tudnak csak legyártani. Valószínűleg a befektetőket jobban zavarja az alacsony gyártási volumen, mint a vártnál gyengébb negyedéves eredmények.

Az EV startup első modellje, az R1T névre keresztelt elektromos pickup, második modellje az R1S nevű SUV. Az R1T listaára 67 500 dolláron indul, míg az R1S 70 ezer dollártól vihető haza.