Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Csúnyán beszakadt az Adobe árfolyama

Csúnyán beszakadt az Adobe árfolyama csütörtökön, miután a vállalat a befektetőknek óriási csalódást okozva, 2022-re vonatkozóan a vártnál gyengébb iránymutatást közölt. Az Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign szoftvereivel lett ismert, majd webtartalom-előállító alkalmazásaival, mint például a Dreamweaver és a Flash vált az iparág meghatározó szereplőjévé.

Az Adobe iránymutatása szerint 2022 egészére vonatkozóan 17.9 milliárd dolláros árbevétellel és részvényenként 13.70 dolláros korrigált nyereséggel kalkulálnak. A befektetők és a Wall Street-i elemzők azonban többre számítottak, az előzetes becslések 18.2 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 14.26 dolláros korrigált nyereségről szóltak.

A jövőévi első negyedévvel kapcsolatosan az Adobe elmondta, hogy 4.23 milliárd dolláros árbevételt prognosztizálnak, ami részvényenként 3.35 dollár nyereséget jelentene. A FactSet adatai szerint az elemzői várakozások előzetesen 4.33 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 3.39 dollár nyereségről szóltak.

Az Adobe részvényei a vártnál gyengébb jövő évi iránymutatás hatására több mint 10 százalékos mínuszba fordultak. Az Adobe a csütörtöki kereskedési napot végül 10.19 százalékos csökkenést követően 566.09 dolláron zárta. Ezzel a részvény 2021-ben 13.19 százalékos pluszban van, míg az elmúlt 1 év során 15.55 százalékkal nőtt az Adobe részvények értéke.

Az Adobe a december 3-ával lezáródó időszakra vonatkozó negyedik negyedéves eredményét is nyilvánosságra hozta tegnap, amely az előzetesen vártnál jobban alakult. A negyedik negyedév során a vállalat 4.11 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami részvényenként 3.20 dollár korrigált nyereséget jelent. Az egy részvényre jutó eredmény kapcsán az elemzők is 3.20 dollárt vártak, azonban árbevétel tekintetében az előzetes várakozások csak 4.08 milliárd dollárról szóltak.

Az elmúlt 12 hónap során rekord magasnak számító, 15.79 milliárd dolláros árbevételt értek el, ami éves szinten 23 százalékos növekedést jelent. A negyedik negyedév során a vállalat 1.6 millió darab saját részvényt vásárolt vissza.

Forrás: MarketWatch