Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

800 ezer autót gyártana le a Toyota januárban

A Toyota szerdán arról számolt be, hogy a tervek szerint 2022 januárjában globálisan 800 ezer darab járművet gyártanának le. Ez gyártási számok tekintetében a japán autógyártó történelmének eddig legerősebb hónapját jelentené.

A Toyota szerdai nyilatkozatából az is kiderült, hogy a japán autógyártó továbbra is fenntartja a korábban közölt évi 9 millió legyártott modellről szóló iránymutatását.

A 800 ezer darab gyártásról szóló januári tervek 60 ezer darabbal több modellről szólnak, mint amit 2021 januárjában láthattunk.

A Toyota megsínylette, hogy a koronavírus fertőzéses esetek következtében malajziai és vietnami gyárak ideiglenes bezárásra kényszerültek. Ennek következtében a Toyota chip- és alkatrészhiánnyal küzdött az elmúlt időszakban.

A japán autógyártó arról számolt be a hét elején, hogy az alkatrészhiány következtében több japán gyártóegység is ideiglenes leállásra kényszerült. A Toyota becslése szerint a chip- és alkatrészhiány következtében decemberben az eredetileg tervezettnél mintegy 14 ezer darabbal kevesebb jármű hagyja el a Toyota gyártósorait.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Toyota Motor Corporation kedden megerősítette az elektromos autózás iránti elhivatottságát, amikor a japán autógyártó bejelentette, hogy 2030-ra 30 darab tisztán elektromos hajtással szerelt modell is elérhető lesz a Toyota palettáján, valamint a tervek szerint az évtized végére évi 3.5 millió darab EV-t szeretnének értékesíteni. A tegnapi nap során a Toyota és a Lexus összesen 15 darab EV prototípusát mutatta be.

A japán autógyártó a tervek szerint 17.6 milliárd dollárt költene elektromos autók és akkumulátorok fejlesztésére.  A Toyota korábban arról számolt be, hogy 2025-ig 15 darab új, elektromos hajtással szerelt modellt dobnak piacra.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke elmondta, hogy az autógyártó a lehető legyorsabban és a lehető legnagyobb mértékben szeretné csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

A New York-i tőzsdén jegyzett japán autógyártó részvényei 3.30 százalékos emelkedést követően 186.75 dolláron zárták a tegnapi kereskedési napot. A Toyota részvényei több mint 20 százalékos pluszban vannak idén, míg az elmúlt egy év során több mint 22 százalékkal nőtt a Toyota Motor Corporation részvényeinek értéke.

Forrás: MarketWatch