Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Erősítene az EV-k piacán a Toyota

A Toyota Motor Corporation kedden megerősítette az elektromos autózás iránti elhivatottságát, amikor a japán autógyártó bejelentette, hogy 2030-ra 30 darab tisztán elektromos hajtással szerelt modell is elérhető lesz a Toyota palettáján, valamint a tervek szerint az évtized végére évi 3.5 millió darab EV-t szeretnének értékesíteni.

A Toyota azt is elmondta, hogy a tulajdonában álló Lexus is a villamosítás útjára lép, 2035-re globálisan már csak elektromos hajtással szerelt Lexus modellek lesznek kaphatóak.

A japán autógyártó a tervek szerint 17.6 milliárd dollárt költene elektromos autók és akkumulátorok fejlesztésére.  A Toyota korábban arról számolt be, hogy 2025-ig 15 darab új, elektromos hajtással szerelt modellt dobnak piacra.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke elmondta, hogy az autógyártó a lehető leggyorsabban és a lehető legnagyobb mértékben szeretné csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy a kompakt SUV-ok piacán is megerősítené pozícióját a Toyota. A Toyota célja, hogy idővel ők uralják Európa kompakt SUV szegmensét, ennek érdekében nem régiben mutatták be a Toyota Corolla Cross legújabb változatát. Az új Corolla Crosst a C-HR és a RAV4 modellek közé pozicionálják.

Harold Paton a Toyota Motor európai részlegének egyik vezetője elmondta, hogy a reményeik szerint a Corolla Cross által a Toyota elérheti a célját, mely szerint 400 ezer darab kompakt SUV-ot értékesítenének Európában. Ez 9 százalékos piaci részesedést jelentene a japán autógyártó számára. „Az új modell által teljessé válik a SUV kínálatunk.” -mondta Paton.

A New York-i tőzsdén jegyzett japán autógyártó részvényei 3.42 százalékos esést követően 176.12 dolláron zárták a tegnapi kereskedési napot. A Toyota részvényei több mint 13.94 százalékos pluszban vannak idén, míg az elmúlt egy év során több mint 16.64 százalékkal nőtt a Toyota Motor Corporation részvényeinek értéke.

Forrás: Dow Jones Newswires