Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Vegyesen teljesített a Prémium kategória

A pénteki kereskedési nap során és a múlt hét egésze során is vegyesen teljesített a magyar tőzsde.  A BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények túlnyomó többsége gyengélkedett a múlt héten, azonban akadtak köztük kifejezetten jól teljesítő papírok is.

A BUX index -0.18 százalékos mínuszban zárta a pénteki kereskedési napot, a BUMIX index a BUX-hoz hasonlóan negatív tartományban zárt, enyhe -0.02 százalékos csökkenést mutatott fel pénteken. A BUX index heti teljesítménye +0.31 százalékos erősödés, míg a BUMIX index -1.34 százalékkal húzódott vissza a múlt hét során.

Egyébként mindkét index jó formában van, a BUX index 2021-ben 21.57 százalékos pluszban van, míg a BUMIX index idén 15.31 százalékkal erősödött. A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során a részvények több mint fele, összesen 13 darab negatív hozamokat mutatott fel.

A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Negatív tartományban zárta a múlt hetet a 4iG, a budapesti központú informatikai cég -4.63 százalékos mínuszban zárta a hetet. Negatív hozamot mutatott fel az Akko Invest holdingtársaság (-0.93%), az Appeninn Vagyonkezelő Holding (-2.30%) és az AutoWallis (-0.82%) is. A CIG Pannónia Életbiztosító részvényeinek értéke -2.06 százalékkal csökkent a múlt hét során, a Duna House -0.89 százalékos csökkenést mutatott fel, a Masterplast -2.33 százalékos mínuszban zárta a hetet. A négy blue-chip részvény közül egyedül a MOL tudott erősödni, a Magyar Telekom (-1.20%), az OTP Bank (-0.48%) és a Richter (-0.93%) gyengélkedett. Nagyobb mértékű esést szenvedett el az Opus Global (-4.33%) és a Takarék Jelzálogbank (-3.66) is. A Waberer’s -0.83 százalékos mínuszban zárta a hetet.

A Graphisoft, szoftverfejlesztő cég és a magyar szeszesital-gyártó, a Zwack stagnált.

A hét nyertese a Rába volt, a több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező társaság részvényeinek értéke +6.66 százalékkal nőtt a múlt hét során.

Hétfőn tovább folytatódik a Rába emelkedése.

A múlt hét leggyengébben teljesítő Prémium kategóriás részvénye a 4iG volt, budapesti központú informatikai cég 4.63 százalékos mínuszban zárta a hetet.

Hétfőn tovább folytatódik a 4iG múlt heti gyengélkedése.

MELY VÁLLALATOK RÉSZVÉNYEI TELJESÍTETTEK JÓL A MÚLT HÉTEN?

Jó hetet tudhat maga mögött az ALTEO Energiaszolgáltató és az ANY Biztonsági Nyomda. A komplex energetikai szolgáltató részvényei +1.15 százalékkal erősödtek a múlt hét során, míg az ANY +1.28 százalékos pluszt mutatott fel.

Jól teljesített a Budapesti Ingatlan is, Budapest ingatlanpiacának meghatározó szereplőjének részvényei +1.23 százalékkal erősödtek a múlt hét során.

A PannErgy is hasonlóan teljesített, az energetikai cég részvényeinek értéke +1.66 százalékkal erősödött a december 6-10 közötti időszakban.

A múlt hét legjobban teljesítő Prémium kategóriás részvénye a Rába volt. A több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező társaság részvényeinek értéke +6.66 százalékkal nőtt a múlt hét során. Ennek ellenére a részvény még mindig 3 százalékos mínuszban van idén.

Gyengélkedett a múlt hét során a blue-chip részvények is, egyedül a MOL tudott erősödni. A MOL részvényei +1.41 százalékkal erősödtek a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 11.5 százalékos pluszban vannak idén. A Magyar Telekom -1.20 százalékos, az OTP enyhe -0.48 százalékos mínuszt mutatott fel a hét során. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek a részvényei -0.93 százalékkal gyengültek az elmúlt 5 kereskedési nap alatt, ám a részvény 2021-ben még mindig több mint 15 százalékos pluszban áll.

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!