Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Hamarosan további hibrid Lamborghinik érkeznek

Stephan Winkelmann, 4 év után 2020-ban tért vissza a Lamborghini élére, Winkelmann 2005 és 2016 között is az olasz sportautó-gyártó vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Winkelmann december elején a 38. amerikai Lamborghini szalon, a Lamborghini Greenwich megnyitóján arról beszélt, hogy a Lamborghini gyorsan halad előre a villamosítás útján. „Az ügyfeleink álmait követjük” –mondta a vezérigazgató.

A Lamborghini jelenleg három sorozatban gyártott modellt kínál, az Aventador, a Huracan és az Urus személyében. Emellett az elmúlt időszakban több exkluzív modellt is piacra dobtak, ilyen például a Countach LPI 800-4 vagy a Sián FKP 37. A 770 lóerős hibrid Countach az 50 évvel korábban bemutatott elődje előtt tiszteleg. A modellből összesen 112 darab készül, szállításuk várhatóan 2022 elején kezdődik. A Sián volt az olasz márka legelső hibrid modellje, a Sián kupéból 63 darab, míg a kabrió kivitelből mindössze 19 darab készül.

Természetesen az Aventador és a Huracan modellekből is készültek limitált számban gyártott különleges kivitelek. Amerikában a Lamborghini Urus névre keresztelt luxus SUV örvend a legnagyobb népszerűségnek, a modell listaára 218 ezer dollárról indul.

Winkelmann elmondása szerint „2024 végére a teljes modellpalettánk plug-in hibridekből fog állni, a következő sorozatgyártású Lamborghini lesz az első teljesen elektromos modellünk.” Az első Lamborghini EV bemutatásával kapcsolatosan egyelőre még nem közöltek konkrét dátumokat, azonban úgy tűnik, hogy egy 4 üléses modellről lesz szó, ami vélhetően az Audi, a Porsche vagy a Volkswagen által kifejlesztett platformon alapul majd. Winkelmann szerint kulcsfontosságú a váltás, a Lamborghini tervei szerint 2025-re 50 százalékkal csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az autóipart különösen súlyosan érintő nehézségek ellenére is Winkelmann úgy gondolja, hogy eladási számok tekintetében rekordokat fog dönteni az olasz sportautó-gyártó 2022-ben, felülmúlva a kifejezetten erős 2019-es évet. Továbbra is Amerika a Lamborghini legfőbb piaca, az Urus névre keresztelt luxus SUV az eladások több mint 50 százalékát teszi ki.

A legnépszerűbb modell – Lamborghini Urus

A Lamborghinit még 1998 szeptemberében vásárolta fel az Audi AG. Az Audi a Volkswagen-csoport alá tartozik.

Forrás: Barron’s