Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Tíz év és teljesen elektromos lesz a Peugeot

Az évtized végére teljesen elektromos márkává válik a Peugeot, Linda Jackson, a francia autógyártó vezérigazgatója megerősítette, hogy 2030-tól kezdődően Európában már csak tisztán elektromos hajtással szerelt Peugeot modellek lesznek kaphatóak. Az új elektromos modellekhez a Stellantis által kifejlesztett platformokat használják majd.

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a nemzetközi piacokon 2030 után is kaphatóak lesznek belsőégésű motorral szerelt modellek, azonban ekkorra az európai piacon már csak tisztán elektromos hajtással Peugeotok lesznek kaphatóak.

A Stellantis-csoport már korábban beszámolt arról, hogy az elkövetkező években nagy hangsúlyt helyez az elektromos autók fejlesztésére. Az Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram és Vauxhall márkákat összefogó Stellantis tervei szerint 2030-ra Európában a csoport eladásainak 70 százalékát, Amerikában az eladások 40 százalékát az elektromos és hibrid járművek teszik majd ki. A Stellantis 2025-ig 30 milliárd eurót költene elektromos autók és azokhoz kapcsolódó szoftverek fejlesztésére.

A Peugeot a Stellantis-csoporton belül csak viszonylag későn kezd el Európán belül csak elektromos hajtással szerelt modellek kínálni. A szintén francia DS a tervek szerint 2026-tól már csak tisztán elektromos hajtással szerelt autókat kínál majd, az Alfa Romeo 2027-től, míg az Opel 2028-tól válik teljesen elektromos márkává. A Fiat, a Peugeothoz hasonlóan 2030-ra teljesen elektromos márkává válik. A felhúzott teljesítményű, sportos, átalakított Fiatokat kínáló leányvállalat, az Abarth szintén tisztán elektromos márkává válik az évtized során.

A Stellantis az elkövetkező néhány év alatt 5 akkumulátorgyárba is befektetne. A csoport elmondása szerint a megfizethetőség fontos prioritás a tervekben, a cél az, hogy 2026-ra a tisztán elektromos hajtású járművek költségei teljesen egyenértékűek legyenek a belsőégésű motorral szerelt társaik költségével.

Linda Jackson azt is megerősítette, hogy 2024-ig minden jelenleg kapható Peugeot modellből érkezik tisztán elektromos kivitel is. Jelenleg a francia autógyártó modellpalettájának 70 százaléka érhető el elektromos kivitelben is.

Novemberben eladási számok tekintetében a Stellantis-csoport jobban teljesített, mint a Volkswagen-csoport. A Stellantis a piac 21.0 százalékát uralta.

A New York-i tőzsdén jegyzett Stellantis idén közel 5 százalékos pluszban van, míg az elmúlt egy év során több mint 17 százalékkal nőtt a részvények értéke.

Forrás: AutoCar