Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Brutálisan nőttek az árak Magyarországon – mégis erősödik a forint

Ma érkezett meg az igen várt inflációs adat, 14 éve nem látott mértékben nőttek az árak Magyarországon. Alapvetően rossz hír a magas infláció az adott ország fizetőeszköze számára, mégis meglehetősen erősödik már a forint a mai napon. Úgy tűnik, hogy az árszínvonal emelkedésétől jelentősebb kamatemelést vár inkább a piac, ami indokolhatja a magyar fizetőeszköz mostani erősödését.

7,4 % – rég látott rekord

Az eddigi hónapokban is közel egy évtizedes csúcson volt az infláció, a novemberi adat azonban ezeken is túltett; már 14 éves csúcson a pénzromlás mértéke Magyarországon. Az infláció okai nyilvánvalók régóta. A gazdasági nyitással járó keresletélénkülés nagyon jelentősen emeli az árakat, a fiskális gazdaságösztönző lépések pedig még nagyobb lakossági költekezést okoznak. Ráadásul az energiaárak robbanása sem kerüli el Magyarországot, még ha a benzinárak befagyasztása révén legalább az üzemanyagok emelkedésével nem kell számolni egy ideig.

Korábban elképzelhetetlen az infláció mértéke (www.shutterstock.com)

Kamatemelésre várva

Mint ismert, novemberben az MNB újra az egyhetes betéti rátát választotta irányadónak, amiről viszont minden héten van lehetősége döntenie a jegybanknak, csütörtökönként. Holnap tehát újra felülvizsgálják a kamatszintet. A forint jelenleg már erősödik, annak ellenére, hogy az inflációs adat nem igazán mutat stabilitást az árakban – ez pedig utalhat arra a befektetői várakozásra, hogy a magas infláció jó hír lehet a kamatemelések miatt.

Jelenleg 3,1 % az irányadó ráta, ezen módosíthat még az MNB

A forint számára a 360-370-es sáv közepe lehet a legelső nehézség, a 365-ös szintről már többször felfelé fordult az EUR/HUF keresztárfolyam. A jelenlegi, 366-os szint tartóssága esetén holnap egy pozitív döntés sikerülhet átütni ezt az akadályt. Újabb gyengülése hullám esetén azonban a 370-es szint is célkeresztbe kerülhet, akkor pedig karnyújtásnyira kerül a történelmi mélypont az euróval szemben.

www.ksh.hu