2024 október 01

Dilemmák vannak a gazdaság legfontosabb területein

A kínai techcégeknek eddig is nehéz életük volt hiszen az állam nagyon erős szigorításokkal támadta le őket. A hatóságoknak nem tetszett, hogy rossz területekre fektetnek be a cégek, valamint, hogy az ilyen vállalatok az összes lakost elérik, ezzel nagy befolyásolásra tudnak szert tenni. Ez miatt extra figyelmet kell szentelni rájuk a kormánynak. Ilyen volt a Didi esete is, akit arra kényszerítettek, hogy lépjen ki az amerikai tőzsdéről. Az volt a hatóságok ellenvetése velük szemben, hogy ezzel információt ad ki az cég az amerikaiaknak. A hongkongi értéktőzsdén pénteken a techcégek rekord alacsony értékeket értek el, amikor is a Didi kijelentette, hogy megkezdi a kilépést az amerikai tőzsdéről. A Hang Seng index, amely főkent kínai techcégeket tartalmaz 2,7 százalékot zuhant, ezzel 2020 júliusa óta az egyik legalacsonyabb értéken zárt. Az index tagjai a februári csúcsok óta 1,5 trillió dolláros összesített piaci értékvesztést tapasztaltak.

További gondokkal küzd az ország gazdasági növekedésének eddigi mozgatórugója az ingatlanpiac

A hosszas szenvedés és korlátozások után úgy tűnik várható egy kis fellendülés az ingatlanpiacon. Kína néhány fő ingatlanfejlesztője azt tervezi, hogy rövid távon eszközfedezetű értékpapírokat bocsát ki, ami további jele annak, hogy a szabályozók kissé kiszélesítik a pénzügyi csatornákat a fejlesztők számára. Enyhültek a hazai ingatlankötvény-finanszírozás korlátozásai, novemberben a kötvénykibocsátás összege körülbelül 3-szorosa az októberinek. Azonban még korán sem lehet azt mondani, hogy a dolgok kezdenek jóra fordulni. Kína ingatlanpiaca, amely egynegyedét adja a bruttó hazai terméknek, május óta csökkenőben van. A hangulatot a likviditási problémák nagyban megrázták, és ennek köszönhetően több probléma is felmerült az iparágban. Az Evergrande pénteken kijelentette, hogy a fizetési kötelezettségeinek egy részére nincs garancia, hogy időben elő tudja teremteni a megfelelő mennyiségű készpénzt. Kéri az ország legjobb pénzügyi szabályozóit, hogy megnyugtassák meg a piacot.

Két nagyon fontos területről van szó a világ második legnagyobb gazdaságában, melyek megfelelő működése elengedhetetlen a fejlődéshez. Peking nagy erőket mozgat meg, hogy minél gyorsabban összeszedje ezen területeit a gazdaságnak és az ország visszanyerje erejét.

Forrás

https://www.reuters.com/markets/asia/amid-evergrande-crisis-more-chinese-developers-issue-abs-2021-12-05/

https://finance.yahoo.com/news/china-tech-rout-deepens-1-031737148.html