Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Hétvégi flash crash a kriptovaluták piacán

A hétvégén néhány óra leforgása alatt jelentős mínuszba fordultak a legnépszerűbb kriptovaluták, a mélypontról gyorsan felpattantak és korrigálták veszteségeiket. A NYDIG adatai szerint 1.1 milliárd dollár értékben likvidáltak tőkeáttételes bitcoin long pozíciókat szombaton. A Coinmarketcap.com szerint a szombati mini flash crash 300-400 milliárd dollár értékű visszaesést jelentett a kriptovaluták piaci kapitalizációjának tekintetében. Az összes kriptovaluta piaci értéke ekkor 2.1 billió dollár volt, rövid időn belül azonban újra 2.3 billiós össz piaci kapitalizációt láthattunk.

Forrás: CoinMarketCap

Szombat hajnalban a bitcoin néhány óra leforgása alatt több mint 20 százalékot esett, majd látványosan felpattant. 53 ezer dollárról egészen 42 ezer dollárig esett, majd nem sokkal később már újra 47-48 ezer dollár fölött jegyezték a legnépszerűbb kriptovalutát. Szombat délutánra lecsökkent a volatilitás, a bitcoin azóta is a 47-49 ezer dolláros sávban mozog.  Mindenkori csúcsához képest jelenleg 30 százalékkal alacsonyabban jegyzik a bitcoint. Az elmúlt 5 napban 15 százalékos mínuszban van a kriptovaluta, azonban az elmúlt 6 hónap során több mint 30 százalékkal, míg az elmúlt 12 hónap során több mint 140 százalékkal nőtt a bitcoin értéke.

Az Ethereum árfolyama is közel 20 százalékot esett, azonban óriási momentummal látványosan felpattant az ETH. Szombat hajnalban 4200 dollár környéki szintről egészen 3470 dollárig esett a második legnagyobb kriptovaluta, azonban a mélypontról egy több mint 20 százalékos kiugrással újra 4200 dollár környékére emelkedett. Jelenleg 3900-4000 dollár környékén jegyzik a blue-chip kriptovalutát. Az Ethereum bombaformában van, az elmúlt fél év alatt több mint 45 százalékkal erősödött az árfolyama, míg az elmúlt 1 év során több mint 555 százalékos rallyt láthattunk.

Kérdéses, hogy pontosan mi váltotta ki a hétvégi gyors beszakadást majd felpattanást, az biztos, hogy a tőkepiacok gyengélkedése nem hat pozitívan a kriptovaluták árfolyamára. Valamint valószínűleg újra túl sokan vállaltak túlzott kockázatokat, a NYDIG becslése szerint szombat hajnalban 2.5 milliárd dollárnyi tőkeáttételes pozíciót likvidáltak, ebből 1.1 milliárd tőkeáttételes bitcoin long pozíció volt. Legutoljára szeptember 7-én láthattunk ilyen nagy mértékű tőkeáttételes pozíció „tisztogatást”.

Merre tovább bitcoin?

Forrás: MarketWatch