2024 október 01

A Szaúdi Aramco megaprojektje

A Szaúdi Aramco megaprojektje elindította a kezdő lökést, és elindult a legnagyobb palagáz kitermelőjének címért, az Egyesült Államokat leszámítva. Miután az elmúlt évtizedben az amerikai palaolaj-termelőkkel harcolt a piaci részesedésért, az ország most a riválisai fejlett, alacsony költségű technikáit kezdte átvenni. Jelenleg készen áll 100 milliárd dollárt költeni a Jafurah projektre, hogy ezzel is nagymértékben megnövelje a hazai gáztermelést. Az ország becslések szerint a világ ötödik legnagyobb palagáz tartalékán fekszik. A szaúdi energiaügyi miniszter, Prince Abdulaziz Bin Salman azt mondta, hogy a Jafurah gáz mező a világ harmadikja lesz a földgáztermelésben 2030-ig.

Megvan azonban a szükséges potenciál, hogy Szaúd-Arábiában tényleg képesek legyenek reprodukálni az amerikai palagáz sikereket?

A Szaúdi Aramco vezérigazgatója, Amin Nasser biztosan így gondolja. „Ez egy áttörés, amelyet a Királyságon kívül kevesen gondoltak volna, hogy elérhető. Egy olyan projektet szeretnénk végrehajtani, amely pozitív hatással van az energiabiztonságra, a gazdasági fejlődésre és az éghajlatvédelemre is. A termelés a tervek szerint a következő három évben kezdődik. A terület tisztább földgázt szolgáltat hazai használatra. Ez mellett mind a petrolkémiai termeléshez, mind pedig az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénteljesítményhez szükséges alapanyagokkal is szolgáltat majd. A Jafurah várhatóan hozzájárul Szaúd-Arábia azon céljához, hogy villamos energiájának felét gázból, felét megújuló energiaforrásokból termelje, ezzel tiszta utat biztosítva a 2060-ra elérendő nettó nulla szén-dioxid kibocsátásra. A Jafurah segítségével az előrejelzések szerint napi 500 000 hordó olaj helyettesíthető, amelyet egyébként háztartási fogyasztásra használnának. Prince Abdulaziz szerint az ország nem tervezi a Jafurah által termelt gáz exportálását. Úgy hitték, hogy a kitermelés Szaúd-Arábiában drágább lesz, mint az Egyesült Államokban, nem utolsósorban azért, mert nem híresek arról, hogy természetes víz bőségével rendelkezzenek, ez azonban kritikus összetevője a termelési folyamatnak. „A fúrási költségeket 70 százalékkal, a stimulációs költségeket pedig 90 százalékkal sikerült csökkentenünk a 2014-es költségmutató óta. Eközben a termelékenységet hatszorosára növeltük a program kezdetéhez képest,” mondta Nasser.

A foglalkoztatás problémájára is megoldást kínálnak

A hazai foglalkoztatás a Királyság jövőképének másik kulcsfontosságú eleme, amely szintén központi szerepet játszik az elképzeléseikben. Az Észak-Arabiában és Dél-Ghawar fejlesztés alatt álló területeivel együtt a Jafurah projekt több, mint 200 000 közvetlen és közvetett munkahelyet teremt az országban.

Forrás

https://www.arabnews.com/node/1978471/business-economy