Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Hónapról hónapra Javul a chiphiány a Volvo szerint

A Volvo Cars szerint hónapról hónapra javul az autóipart kifejezetten súlyosan érintő globális chiphiány, a svéd autógyártó további javulást vár a negyedik negyedévben. A Volvo nemrégiben publikálta a tőzsdére lépését követően az első negyedéves jelentését.

A göteborgi székhelyű, kínai Geely Holding tulajdonában álló autógyártó körülbelül 52 ezer autót értékesített novemberben, ami csökkenést jelent tavalyhoz képest. A globális chiphiány következtében az autógyártók az előzetesen tervezettnél csak kevesebb autót tudtak legyártani.

A Volvo hozzátette, hogy a chiphiány szeptember óta „hónapról hónapra” javul, azonban a modellek iránti kereslet még mindig magasabb, mint az elérhető kínálat. Hakan Samuelsson vezérigazgató elmondta, hogy „arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben tovább javul a félvezető hiány, de nem oldódik meg teljesen a probléma.” A chiphiány valószínűleg még jövőre is fejfájást okoz a szektor szereplőinek.

A Volvo Cars árbevétele a harmadik negyedévben 60.8 milliárd svéd koronán alakult, ami 7 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos periódusához képest. A Volvo már korábban figyelmeztette a befektetőket, hogy a chiphiány következtében gyengébb eredményeket várnak, mint tavaly. A Volvo sok más autógyártóhoz hasonlóan a termelés szüneteltetésére kényszerült. A Volvo részvényei október 29-ei tőzsdére lépésük óta több mint 30 százalékot rallyztak.

A Volvo továbbra is fent tudja tartani a magas érdeklődést a modelljei iránt, annak ellenére, hogy 2017 óta, az XC40 bemutatása óta nem érkezett teljesen új modell a palettára. A Volvo azóta a jelenlegi modellek korszerűsítésén dolgozik, több modellből is piacra dobtak tisztán elektromos vagy plug-in hibrid kivitelt is. A tervek szerint 2030-ra már csak elektromos hajtással szerelt modelleket kínálnak majd.

A stockholmi tőzsdén jegyzett Volvo 3.2 százalékos emelkedést követően 79.58 svéd koronán zárta a szerdai kereskedési napot. November eleji mélypontjáról szépen felpattant a papír, közel 40 százalékkal nőtt a Volvo részvények értéke. A Volvo tőzsdére lépése október végén Európa eddigi legnagyobb IPO-ja volt 2021-ben.

Forrás: Reuters