Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Az elektromos hajók piacára is belép a GM

A General Motors hétfőn egy igen érdekes befektetésről számolt be:

A General Motors tegnap közölte, hogy 25 százalékos részesedést szerzett a Pure Watercraft nevű vállalatban. A 2011-es alapítású seattlei székhelyű Pure Watercraft hajókhoz és csónakokhoz fejleszt elektromos motorokat, az elektromos hajtáslánc utólagosan bármilyen hajóra felszerelhető.

A GM 150 millió dollár értékű befektetését követően immár az elektromos hajók piacán is jelen lesz a nagymúltú autógyártó.

A General Motorsnak természetesen továbbra is az elektromos autókkal kapcsolatosan vannak nagy tervei, 2021 és 2025 között a vállalat durván 35 milliárd dollárt tervez elkölteni elektromos autók fejlesztésére. A tervek szerint 2025-re a GM modell palettáján közel 30 elektromos hajtással szerelt jármű kap helyet, a General Motors ekkorra éves szinten több mint 1 millió darab elektromos autó eladását tervezi. „Az EV-k globális elfogadottsága egyre növekszik és hamarosan inflexiós ponthoz érhet. Készek akarunk lenni arra, hogy a megnövekedett keresletre időben tudjuk reagálni és minden ügyfelünk igényét teljes mértékben ki tudjuk elégíteni.” mondta korábban Paul Jacobson a GM CFO-ja. A General Motors még januárban lepte meg a Wall Street-et, amikor bejelentette, hogy 2035-re már csak elektromos hajtással szerelt járműveket fog gyártani.

Az továbbra is kérdéses, hogy miért pont az elektromos hajózásba szállt be a GM, de az biztos, hogy jóval komplexebb technológiát igényel egy hajóba szánt elektromos motor, a tapasztalatokból később az autók is profitálhatnak.

A GM hivatalos sajtóközleményében Dan Nicholson alelnök elmondta, hogy „A GM részesedése a Pure Watercraftban egy újabb izgalmas lehetőség. A zéró emissziós célunkat az autóiparon túlra is kiterjeszthetjük ezáltal.”

A General Motors befektetői pozitívan fogadták a híreket, a részvény 3.66 százalékos emelkedést követően 64.06 dolláron zárta a hétfői kereskedési napot. Az elmúlt 1 hónap alatt 10.89 százalékkal erősödött a General Motors árfolyama, míg idén 53.84 százalékos pluszban van a papír. A hétfői emelkedés piaci kapitalizáció tekintetében egy közel 3 milliárd dollár értékű növekedést jelent.

Forrás: Barron’s