Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Nagy bajban az ausztrál gazdaság

Több szempontból is 2021-et a vasérc évének nevezhetjük. Rengeteg figyelem övezte körül az ausztrál gazdaság kulcsfontosságú gazdasági mutatóját. Tehát nagy volt az izgalom, amikor a vasérc ára elérte tonnánként 200 dollárt. De hasonlóan jelentős volt a későbbi összeomlás, amelyet a vasérc ára szenvedett azóta. Chriss Ellison a Mineral Resources elnöke szerint az összeomlás ellenére a vasérc ára 100 dollár körül fog maradni. Tovább erősíti előrejelzését Glyn Lawcock, a Resources Research vezetője, aki szintén arra számít, hogy a vasérc ára 2022-ben átlagosan 100 dollár felett lesz. Rámutat arra is, hogy magasabb acéltermelésre Kína a Pekingi téli olimpia után lesz képes. Szóval láthatjuk, hogy a szakértők szerint valószínűleg a 200 dolláros vasérc már a múlté, azonban továbbra is nagy potenciált látnak a piacban.

A vasérc ára 2020 eleje óta nem volt ilyen alacsonyan

A vasérc ára ismét az elmúlt 18 hónap egyik mélypontjára süllyedt, mivel a második legnagyobb gazdaság, Kína acélgyártásához szükséges alapanyag iránti kereslet csökkent. A csökkenést Kína ingatlanpiacának krízishelyzete okozza. További aggodalomra ad okot, hogy a jelek szerint az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy nem kizárt a további zuhanás, és a vasérc még nem érte el a mélypontját. Előző héten csütörtökön 3,1 százalékot esett, így már a 90 dolláros határ alá került. Ez erős csapást mért Ausztrália bevételeire, azonban a történetnek itt nincs vége. A kínai hatóságok további korlátozásokkal gyengíthetik az építőipart, amely a vasércimport nagy részét adja. Egyes acélművek nyeresége negatív lett, mások pedig a termelés adminisztratív korlátozásáról az aktív karbantartásra váltottak. „Kína csökkenő acélkibocsátása összekapcsolható a károsanyag kibocsátására irányuló korlátozásokkal, hiszen az acélágazat a szén-dioxid kibocsátásnak 15 százalékát teszi ki,” mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank közgazdásza.

Kína vasérc igénye számokban

Októberben 91,61 millió tonna vasércet és annak koncentrátumát importálta Kína, ami 4,2 százalékkos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest, és éves alapon 14,1 százalékot. Ebből az ausztrál import 58,41 millió tonna volt, amely 3,9 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Forrás

https://www.news.com.au/finance/economy/australian-economy/iron-ore-price-falls-to-lowest-since-may-2020/news-story/ca8cbb154400a8cf427ef3ebc23ecd62