Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Pár óra és eldőlhet a forint sorsa

A pénteki mélypontokhoz képest némi erősödéssel várja az MNB kamatdöntését a forint. Ennek ellenére még mindig nagyon közel áll a magyar fizetőeszköz a történelmi mélyponthoz az euróval szemben. Érdemes lesz ma a jegybanki kommunikációra is figyelnünk, fontos délutánja lesz ma a forintnak.

Kérdés a mérték és kérdés a kommunikáció

Ahogyan tegnapi cikkünkben utaltunk rá, nagy a bizonytalanság a kamatemelés mértékét illetően is. Nem kéne így lennie, hiszen Virág Barnabás MNB alelnök a legutóbbi kamatdöntés után azt nyilatkozta, hogy várhatóan decemberig marad a 15 bázispontos szigorítási tempó. Amennyiben így lesz, azt kevéssé szigorú lépésként értékelheti ugyanakkor a piac. Az azóta megérkezett októberi inflációs adat ugyanis már 6,5 %-os pénzromlásról ad hírt év/év alapon. (Bár a következő hónapok adatait némiképpen segítheti a kormány által 3 hónapra bevezetett benzinár befagyasztás a maximum literenként 480 forintos szinten.)

Az elemzői várakozásokat is felülmúlta az infláció mértéke (www.shutterstock.com)

A kamatemelés mértéke mellett ugyanakkor a döntés utáni tájékoztatónak is nagy szerepe lesz, hiszen több dologról is információt kaphatunk. Az egyik, hogy a jegybank meddig számít még a célsávon (3 % +-1%) kívüli inflációra, a másik pedig, hogy ezt milyen szigorítási stratégiával kívánja leküzdeni. Könnyen előfordulhat, hogy egyéb szigorítási eszközöket is bevet a jegybank az árstabilitás elérése érdekében. A további irányok megjelölése mindenesetre jelentősen csökkenthet a bizonytalanságon a forint piacán is.

Nincs egyszerű dolga a jegybanknak

Érdemes látni, hogy nem áll könnyű döntés előtt az MNB Monetáris Tanácsa a mai napon sem. A környező jegybankok ugyanis szintén szigorítani kezdtek, ami azt jelenti, hogy elveszíthetik a magyar eszközök (elsősorban a forint) azt az előnyüket, hogy hazánkban emelkedik csak a kamatkörnyezet. Már nem egy versenyző nélküli mezőnyben kell tehát jól teljesítenie a jegybanknak. Ráadásul a kormány gazdaságösztönző programjai tovább növelik a lakosságnál lévő pénzmennyiséget, ezzel felhajtva az árakat.

Sokat számít majd a kommunikáció is

Ugyanakkor túlságosan erős szigorítás esetén jelentősebb mértékben csökkenhet akár a gazdasági növekedés is, a kamatemelések ugyanis a gazdaságot hűtő hatással járnak a hitelezés drágulása révén. Nem tudni viszont, hogy a negyedik hullám milyen gazdasági következményekkel járhat még, amikor később éppen, hogy újabb segítségre szorulhat a gazdaság. Mindenesetre a forint idegesen várja a döntést, jó esély van rá, hogy egy időre eldőlhet ma az EUR/HUF grafikon iránya.