Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Itt az első teljesen elektromos Subaru

A Subaru csütörtökön bemutatta a legelső teljesen elektromos hajtással szerelt modelljét. A Solterra névre keresztelt elektromos SUV a Toyota és a Subaru kétéves közös fejlesztési projektjének az eredménye. A Toyota egyébként a Subaru egyik legnagyobb részvényese.

Globálisan egyre népszerűbbé válnak az elektromos hajtással szerelt autók és a SUV-ok is. A Toyota a múlt hónapban mutatta be a saját, bZ4X névre hallgató elektromos SUV-jának prototípusát. A bZ4X és a Solterra közel azonos paraméterekkel rendelkeznek. Az Egyesült Államokban különösen népszerűek a SUV-ok. Az eladott új autók közel fele SUV, 20 százaléka pickup. Ez egy átlagos (pandémia és chiphiány mentes) évben durván 9 millió SUV-ot és 4 millió pickupot jelent.

Tomomi Nakamura a Subaru vezérigazgatója a Solterra bemutatását követően elmondta, hogy a Subaru a továbbiakban is együtt fog működni a Toyotával az EV pozíciójuk megerősítésének érdekében. Az első Subaru Solterrák várhatóan 2022 második felében jelennek meg az utakon, a modell Európában is kapható lesz.

A Subaru Corp. Solterra electric sport utility vehicle (SUV) during an unveiling event in Tokyo, Japan, on Thursday, Nov. 11, 2021. Subaru premiered its first all-electric SUV jointly developed with??Toyota Motor Corp.??as the smaller automaker plays catchup with its larger peers in electric cars. Photographer: Toru Hanai/Bloomberg via Getty Images

A tervek szerint a Solterrát kezdetben a Toyota gyártaná Japánban, azonban, ha elég nagy kereslet lesz a modellre a Subaru áthelyezi a gyártást az elsődleges piacára, az Egyesült Államokba.

A Toyota a hibrid piac egyik úttörője volt, az első sorozatgyártású hibrid autó a Toyota Prius volt. A tisztán elektromos hajtással szerelt autók piacára azonban csak viszonylag későn lépett be a japán autógyártó. A jelenlegi tervek szerint 2025-re a Toyota kínálatában 15 darab elektromos modell lesz elérhető. Az elkövetkező évtizedben az autógyártó 13.5 milliárd dollárt költene az EV-k fejlesztésére.

A New York-i tőzsdén jegyzett Toyota Motor részvényei idén több mint 15 százalékos pluszban vannak, míg az elmúlt egy év alatt több mint 25 százalékkal nőtt a japán autógyártó részvényeinek értéke.