Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Most akkor a készpénz a biztonságosabb, vagy az állampapír?

Akár nagyobb megtakarítás áll rendelkezésre, akár képesek vagyunk havonta félretenni, érdemes átgondolni, hogy mégis mibe fektessük a plusz forrásainkat. Ekkor a leggyakrabban előkerülő feltétel a maximális biztonság: semmiképpen se csökkenjen, vagy esetleg tűnjön el a megtakarításunk, hiszen azt konkrét célra, vagy nehezebb időkre tettük félre. Hagyományosan az állampapír tekinthető kockázatmentes eszköznek, időről időre felmerül azonban, hogy a készpénz még ennél is biztosabb.

Állampapír – valóban kockázatmentes

Amikor állampapírt vásárolunk, akkor arra szerződünk az Állammal, hogy a befektetett összeg teljes egészére és a kamatokra állami garancia vonatkozik a visszafizetést illetően a futamidő végén. Ha tehát nem megy csődbe az ország, akkor egészen biztos, hogy hiánytalanul megmarad a megtakarításunk. Magyarország esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján követhető módon legtöbbször inkább túljegyzés van a kötvényekre, mintsem hiány a befektetőkből, ami egyértelműen jelzi, hogy nagyon messze áll a csődközeli helyzettől az ország. Ha a csőd felé rohannánk, azt tehát a megcsappanó befektetői érdeklődésből egyébként is látnánk.

Készpénz és állampapír – mindegyiknél minimális a kockázata az értéktelenedésnek

Ráadásul saját devizában nem is igazán lehetséges csődbe menni, hiszen ekkor a jegybank a pénznyomtatás eszközével kisegítené az államkasszát. Az infláció bár jelentősen nőne, de mégsem tűnne el legalább a lakosság államra bízott megtakarítása.

Készpénz – szintén állami ígéret

A készpénz esetén persze alapvetően nem merül fel a visszafizetés lehetősége, hiszen már a sző legszűkebb értelmében pénzről beszélhetünk, nem is csak pénz egyenértékesről. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a készpénz sem képvisel önmagában értéket, hiszen csak egy darab színes (bár esetenként szép) papír. Egy ígéret, amely mögött a társadalmi bizalom az érték, és szintén az állami garancia a biztosíték.

Megeszi az infláció a készpénzünk értékét

És természetesen a készpénz hozama minden körülmények között 0 %, így bármekkora is az infláció, annak értéke azzal csökken már. Most, amikor a legutóbbi inflációs adat 6,5 %-os pénzromlást mutatott év/év viszonylatban pedig már egyenesen hibás döntésnek bizonyulhat túl sok készpénzt tartani. Főleg úgy, hogy a fentiek tekintetében még arról is lehetne vitatkozni, hogy biztosabb-e, mint az állampapír.